Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tutor på nya platser i södra kommundelen testas måndag 5 december

2022-12-02

Nya tutor av utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” testas på måndag 5 december klockan 15.00. Beredskapen runt kärnkraftverket i Oskarshamn är nu förstärkt med ny utomhusvarning på nya platser runt kärnkraftverket. Samtliga nya tutor, Hesa Fredrik, som kommit till i den nya yttre beredskapszonen ska testas på måndag. Det kan alltså börja låta och tuta på ställen där det inte gjort så tidigare.

Vi vill uppmärksamma verksamheter i kommunen på det här och då i första hand verksamheter med barn eller personer som kan bli överraskade eller rädda.

Fakta nya tutor

Det finns nu 60 nya tutor fördelade inom området innanför den svarta streckningen. Tutorna sitter på hustak eller byggnader för att kunna höras över ett större område.

bild på karta över nya zoner runt kärnkraftverket i Oskarshamn 2022

  • Det är VMA – viktigt meddelande till allmänheten, som låter i 7 sekunder med paus på 14 sekunder.
  • Tutorna kommer från och med nu att testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
  • Vid en skarp händelse eller olycka, det vill säga utanför dessa fyra måndags-tester, ska man gå inomhus, stänga fönster och dörrar och lyssna på Sveriges Radio P4 som är beredskapskanal för mer information.

Den som har ytterligare frågor kan läsa mer om både de nya beredskapszonerna och om VMA-test på kommunens sida och på MSB:s webbplats, länkar bland relaterade länkar.

Sidan senast granskad den 2 december 2022