Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Strömavbrott orsakade av den hårda vinden på flera platser i Västerviks kommun

2022-01-30

Den hårda vinden som drog in över Västerviks kommun på natten mellan lördag och söndag har orsakat flera strömavbrott, framför allt i mindre tätorter, på landsbygden och i skärgården. Vinden kommer att avta under söndagskvällen enligt väderprognosen och den tidigare vädervarning som gällde i området är borttagen. Här kommer en liten lista med åtgärder som kan vara bra att läsa om du är drabbad av strömavbrott.

Din elnätsägare, i vår kommun framför allt Eon och Västervik Miljö & Energi AB, uppdaterar sin avbrottsinformation på sina egen sidor.

Eon avbrottsinformation

Västervik Miljö & Energis driftinformation

Krisinformation.se sammanfattar bra råd om strömmen har gått:

  • Kontrollera om någon säkring eller jordfelsbrytare har löst ut i ditt proppskåp. Om omgivningen inte heller har el beror detta på ett större elavbrott. Kontakta då din elleverantör.
  • Tänk på att aldrig själv försöka koppla in eller utföra elrelaterade jobb för att få tillbaka strömmen.
  • Lyssna på Sveriges Radio P4. Vid större elavbrott informerar kommunen, räddningstjänsten och elnätsföretagen om hur drabbade kan få hjälp.
  • Tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare vi längre elavbrott eftersom vattnet kan sluta rinna i kranen.
  • Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre. Värmen kan försvinna i din bostad om du använder elburen värme eller fjärrvärme.
  • Dra inte på all el och värme på en gång. Om många hushåll har hög elförbrukning när elen kommer tillbaka utsätts elnätet för överbelastning. Då kan det bli obalans i hela systemet och bli avbrott igen.
  • Ta reda på var närmaste brandstation finns. Elavbrott kan leda till teleavbrott och svårigheter att nå 112. På brandstationen kan du få hjälp att larma.

Läs mer om saker som kan vara bra att ha hemma och annat om hur man bäst klarar ett strömavbrott på Krisinformation.se här

Sidan senast granskad den 30 januari 2022