Oklippta gräsytor blir blomstrande stadsängar – för den biologiska mångfalden
Sommaren är här och våra stadsängar står i full blom! Förutom den färgexplosion som stadsängarna skapar så är dess växter även riktiga mumsbitar för pollinatörer.
I dagens landskap råder det brist på öppna gräsmarker med blommande örter. Det beror bland annat på igenväxning av marker som tidigare hållits öppna av betande djur eller höslåtter.
Stadsängarna liknar dessa betydelsefulla marker, eftersom de klipps sällan och låter de blommande växterna vara kvar under en längre tid.
Genom stadsängarna kan vi hjälpa de vilda pollinatörerna, som har svårt att hitta mat. Det är rimligt att vi gör, eftersom de ju faktiskt hjälper oss med vår mat, säger Frida Solli som är hållbarhetspedagog på Naturum Västervik.
De klipps en gång om året, i slutet av sommaren. De kräver mindre skötsel än kortklippta gräsytor – samtidigt som de gynnar den biologiska mångfalden.
Stadsängarna återfinns på flera andra platser i Västervik, exempelvis på Breviksvägen och Folkparksvägen. Senaste tillskottet bland stadsängarna är den i Didrikslund.
Det är en yta där det tidigare har varit högvuxet gräs, men som nu ska skötas som äng. På den platsen planerar vi även för ytterligare åtgärder för den biologiska mångfalden i framtiden, säger kommunekologen Mattias Pettersson.
På Breviksvägen finns den sortens stadsäng som växter fritt och klipps i slutet av sommaren. Den på Folkparksvägen är dessutom anlagd från grunden, med insådd av ängsfröer.