Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Spelproblem bland kommuninvånarna väcker oro – Vuxenenheten bjuder in till livsviktig föreläsning

2024-04-09, Arkiverad nyhet

Behandlarna Helene Molin och Malin Swenson står utomhus och tittar in i kameran.

Det syns inte. Det luktar inte. Det är helt lagligt och finns sällan längre bort än en armslängds avstånd, men det kan vara fullkomligt livsfarligt. Att drabbas av spelproblem är allvarligt, och för att den onda spiralen inte ska gå överstyr så bjuder Vuxenenheten in till den livsviktiga föreläsningen ”Med livet som insats”.

Oavsett om spelandet vore ett nyfunnet tidsfördriv, eller ett intresse som hängt med sedan barndomen så riskerar det att övergå i ett beroende som inte går att hantera. Om det vill sig illa så kan spelandet ta överhand och kontrollera tankar och sinne, dygnet runt, varje dag.

Vanligt är att personer söker hjälp först när det är riktigt krisläge, när de redan står vid ruinens brant. I den stunden kan situationen kännas hopplös, men genom vår föreläsning vill vi skapa insikt om problematiken, förmedla ett hopp och inte minst en framtidstro om att det går att ändra och att ta kontrollen på sin livssituation igen, säger Malin Swenson, behandlare på Vuxenenheten.

Beroende av spel om pengar är ett växande problem som kryper allt lägre ner i åldrarna. Utan hjälp riskerar det att lamslå hela familjer. Ämnet är stigmatiserat, och många av de som drabbas lider i det dolda.

Spelberoende, så kallat Hasardspelsyndrom är ett unikt beroende, jämfört med exempelvis ett alkoholberoende. Det eftersom du inte blir mer nykter av att dricka fler öl, men att när det gäller spelproblem så kan mer av samma beteende ses som den enda lösningen för att bli spel- och skuldfri, säger Helene Molin, kollega till Malin och tillika behandlare på Vuxenenheten.

Rent statistiskt finns cirka 1000 personer i Västerviks kommun med spelproblem, och runt 200 av dessa har ett beroende. Utöver det så går det i regel sex stycken anhöriga på en person med spelproblem... Med det sagt är det hög tid att problematiken uppmärksammas.

Behandlarna Helene Molin och Malin Swenson står utomhus och pratar.

Tillsammans har kollegorna Malin och Helene arbetat med spelproblem i nästan ett decennium. Under föreläsningen kommer de dela med sig av sina erfarenheter. De kommer bland annat att prata om:

  • Begreppet Hasardspelsyndrom, alltså spel om pengar
  • Vad som kännetecknar ett riskfyllt spelande
  • Kopplingen till annan psykisk ohälsa
  • Hur de handskas med personer som befinner sig i den akuta krisfasen
  • Olika behandlingsmetoder
  • Stödinsatser för anhöriga
  • Förebyggande åtgärder

… Och allt med en stor portion optimism!

Viktigast för oss är att uppmärksamma problematiken och sprida kunskap för att färre ska drabbas, och för att de som är i behov av hjälp ska veta var de kan vända sig. Vi vill helt enkelt komma i kontakt med människor innan de står inför ruinens brant, säger Malin.

Föreläsningen ”Med livet som insats” äger rum på Bryggaren Kulturscen i Västervik tisdagen den 16 april. Dörrarna öppnas strax innan starten 17.30 och föreläsningen pågår fram till 20.00. Entrén är kostnadsfri, men kunskapen ovärderlig.

Sidan senast granskad den 9 april 2024