Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Se till att du syns i mörkret – använd reflex!

2022-11-01

Nu blir kvällarna mörkare och det blir svårare att upptäcka fotgängare och cyklister som rör sig i trafiken utan reflex. Du ser bilen bättre än bilens förare ser dig. Brandmännen Jörgen och Oscar uppmanar alla att se över sina reflexer och komma ihåg att använda dom.

Det är lätt att tro att du som rör dig under gatubelysningens sken syns lika bra som du ser andra. Så är det inte. Att använda reflex gör stor skillnad och är ett enkelt sätt att skydda dig själv, berättar Jörgen Kurvinen från räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Med reflex syns du på 125 meters håll – utan reflex på 30 meters håll

Reflexer gör verkligen skillnad. Med reflex syns du som gående på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med påslaget halvljus. Om du har mörka kläder och inga reflexer upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder, men inga reflexer, syns du på cirka 60 meters håll.

Så använder du reflexer på bästa sätt

  • Häng eller fäst reflexen lågt, helst i höjd med ditt knä för att bäst fånga in ljuset från bilarna.
  • Häng reflexen så att den syns från båda håll. Alternativt använd två som du placerar på varsin sida om dig.
  • Glöm inte hunden, hästen, cykeln eller barnvagnen! Sätt reflexband med kardborrefästen runt benen eller använd hundhalsband med reflexmaterial. Om du har barnvagn, fäst reflexer på chassit.
  • Byt ut reflexerna var tredje år. Så kontrollerar du om en reflex fungerar: Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya är det dags att byta ut den. När du köper reflexer, kontrollera att de är SIS-märkta (svensk standard) eller CE-märkt (europeisk standard).

 

Sidan senast granskad den 1 november 2022