Politiker utbildas i jämställdhet
Hur har vi det med jämställdheten inom kommunen? Detta vill kommunledningen ta reda på och därför initieras nu ett utbildningsprojekt för 2024 och framåt. Till att börja med är det politiker som ska gå en utbildning i jämställdhet.
- Om vi ska vara trovärdiga som representanter för samhället behöver vi jobba med den här frågan, säger Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande.
- Vi vet idag att jämställda organisationer och företag med bred representation är mer framgångsrika. Vi vet också att vår kommun har en resa att göra här, menar Harald Hjalmarsson.
- Jag tror att vi som politiker och chefer behöver lära oss mer om detta och titta på vad man kan göra. Vi vill ju skapa en kommun där alla känner sig inkluderade och där alla ska känna att de har samma möjligheter att lyckas, säger Harald Hjalmarsson.
Projektet är en del i flera aktiviteter för att öka jämställdheten i kommunen. En särskild utbildningsinsats har även gjorts kring mäns våld mot kvinnor och kommunen har detta år tillsatt extra medel för att utjämna löneskillnader.
- Vi jobbar med det här varje dag i olika sammanhang. Att nu få tillfälle att göra de här extra insatserna tillsammans med våra politiker är fantastiskt bra, säger Anna Öhrling Elltorp som är HR-chef på kommunen.
- Jämställdhet handlar om att skapa lika möjligheter, behandling och representation för alla oavsett kön. Det innebär att eliminera diskriminering, löneskillnader och ojämlikheter baserade på kön, samt främja en arbetsmiljö där alla har lika tillgång till karriärmöjligheter, utbildning och förmåner. Det inkluderar också att arbeta för att skapa en kultur där alla medarbetare känner sig respekterade, inkluderade och kan bidra på lika villkor oavsett kön.
Utbildningen i jämställdhet beräknas påbörjas under hösten.