Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nyinvigning och nya namn på Visvägen i sommar

2022-06-17

Under visfestivalveckan presenteras vilka nya fyra artister som ska få sina namn förevigade i Visans-hall-of-fame, eller Visvägen som den heter här i Västervik. Under onsdagen får artisterna själva sätta sin skylt i backen och sedan blir det promenad till slottsruinen där en hyllningskonsert väntar.

-  Det är mycket hemlighetsmakeri kring lanseringen och vi väntar in i det sista med offentliggörandet, säger Henrik Johnsson som är ordförande i Föreningen Visan som ligger bakom projektet.

- Vi kommer att släppa namnen veckan innan, säger Henrik. Det är artister som betytt mycket för Visfestivalen och som på sitt sätt hjälpt till att sätta Västervik på musikkartan. Nu blir de förevigade med en hedersam skylt i Vispromenaden från Fiskaretorget ut till slottsruinen.

Ny dragning från Fiskaretorget
Förra året påbörjades Visvägen från slottsruinen till promenaden runt Slottsholmen, men nu börjar man från andra hållet från Fiskaretorget.

- Vi har en plan för ett 20-tal artister längs våra promenadstråk, säger Sofia Hjertqvist som är kommunens landskapsarkitekt. Sedan får vi se var Visvägen fortsätter. Det kommer att ta några år att fylla alla platserna, men det finns ju så många bra artister att välja på.

Uppmanar att testa QR-koderna och appen
- Visvägen är ett kul sätt att skapa upplevelser i det offentliga rummet och där vi utnyttjar både fysiska och digitala medier, förklarar Sofia Hjertqvist. Varje markskylt har en QR-kod och om man för mobiltelefonens QR-scanner över koden så kommer man till en digital sida om artisten och kan få berättelsen uppläst. Man kommer också kunna lyssna på musiken förstås. I mobilappen Västervik Stories räcker det med att bara vara i närheten av skylten för att berättelsen ska spelas upp.

- Jag vill varmt rekommendera alla att prova appen eller scanna QR-koderna för att också ta del av den digitala upplevelsen, avslutar Sofia Hjertqvist.

Gratiskonsert och ceremoni den 13 juli
Allmänheten bjuds in till en kostnadsfri ceremoni som äger rum den 13 juli från kl 16.00 på Fiskaretorget. Där blir det bland annat uppträdande med Erik Berg med son. De som ska förevigas i Visvägen kommer själva vara på plats och montera sin respektive skylt. Därpå blir det gemensam promenad till slottsruinen för en hyllningskonsert. De som vill vara med på hyllningskonserten kl 18.00 i slottsruinen behöver skaffa en biljett via turistbyrån. Det är kostnadsfritt men man behöver en biljett för att komma in. Biljetterna släpps på måndagen den 11 juli på turistbyrån. Man kan även hämta ut biljetter på ICA i Gamleby och på turistbyrån i Vimmerby.

Sidan senast granskad den 17 juni 2022