Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Välkommen till nya mötesplatsen Juntos!

2021-10-26

Till mötesplatsen Juntos är alla välkomna för en stunds social samvaro. I de nyrenoverade lokalerna i centrala Västervik är du välkommen för en fika, spela spel, vara med i den planerade verksamheten eller bara få vara en stund i en trivsam miljö. 

Juntos är en samlingspunkt för personer som kanske inte har så stor social gemenskap på fritiden, Det vilar ett varmt och tryggt lugn över lokalen. Dämpad belysning, tända ljus och inbjudande möbler. I de gröna sammetsfåtöljerna sitter besökaren Irene Alvin och pratar med Monica Johanson över en kopp kaffe.

Det är skönt att få komma hemifrån en stund, säger Irene som gärna besöker Juntos när hon har möjlighet.

Monica och Irene på Juntos

Juntos - tillsammans på spanska

Juntos betyder tillsammans på spanska. Handledaren Marita Sjöö förklarar att det är precis det som Juntos är till för - ett ställe dit du kan komma och ha det bra och vara del av en härlig gemenskap tillsammans med andra. 

Tyvärr sitter många hemma i ett ofrivilligt utanförskap, speciellt yngre människor. Det kan handla om att man inte törs ta sig in till stan eller till platser där det är mycket folk i rörelse, man kan känna sig annorlunda och vara orolig att inte passa in och för vissa är det ekonomiska ett problem och ett hinder för att till exempel besöka caféer och restauranger, förklarar Marita.

Marita och Monica spelar yatzi

Hon poängterar att hit kan du komma och vara precis den du är. Det är en lugn och trygg miljö dit alla är välkomna och blir sedda. Det är gratis att besöka Juntos och fika och mat säljs till självkostnadspris. Det går även bra att ta med egen mat att äta.

När det är fredag längtar jag till måndag, man vill bara komma hit igen! Säger Monica. Det har varit så tråkigt under pandemin. Det känns helt underbart att få komma hit.

Monica och Susanne läser tidning

Öppet varje vardag

Juntos är öppet dagtid varje vardag mellan 9 och 15 och öppet kvällstid på tisdagar mellan 9-20. Det finns alltid handledare på plats och idag jobbar Susanna Petterson tillsammans med Marita. När besökaren Folke får syn på Susanna och Marita spricker han upp i ett stort leende.

Jag älskar dom! Dom är fantastiska, på riktigt, säger Folke.

Monica och Marita skrattar

Det doftar nybakat. Marita tittar till tekakorna som gräddas i ugnen, visar runt i det nya utbildningsköket och förklarar att de har olika stationer i Juntos.

Vi arbetar efter besökarnas behov och skräddarsyr för att alla ska kunna vara delaktiga, säger Susanna. Vi önskar alla varmt välkommen hit till oss. Tveka inte, kom och testa!

Susanne, Fredrik och Marita framför Juntos

Sidan senast granskad den 26 oktober 2021