Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Utomhusbio i sommarkvällen på Gertrudsgården

2020-08-20

Coronapandemin stoppar inte äldreboendet Gertrudsgården från att bjuda de äldre på vardagslyx. I den ljumma sommarkvällen njöt de boende av utomhusbio på ett coronasäkert sätt. "En magisk kväll", säger en dam från boendet. 

- Klart jag ska sjunga med! Skrattar Anna, en av de boende på Gertrudsgården som ikväll har tagit plats och väntar förväntansfullt framför storbildsskärmen. 

Anna och Liselotte

Hon berättar att filmkvällen är ett välkommet avbrott i vardagen, som varit ovanligt stillsam den senaste tiden på grund av pandemins restriktioner. 

- Det här har jag sett fram emot. Nu har jag något positivt att tänka tillbaka på när dagarna går långsamt, säger Anna samtidigt som hon blir serverad sedvanligt biosnacks.

- Det här ska jag spara tills ikväll när jag kommer till rummet, viskar hon, pekar på snackset och blinkar med ena ögat.

Anna tittar på storbildskärmen

Sätta guldkant på tillvaron trots pandemin

I vanliga fall brukar Gertrudsgårdens festsal användas flitigt, men på grund av coronapandemin har den ekat tom de senaste månaderna. 

Marika Wallander är enhetschef på Gertrudsgården. Tillsammans med kollegan Liselotte Schmidt började hon fundera på vad de kunde göra för att sätta guldkant på vardagen för de boende under pandemin. Det hela resulterade i kvällens utomhusbio där filmen Mamma Mia 2 visas.

Marika och Jimmie

- En aktivitet som varit speciellt uppskattad tidigare av de boende är biokvällarna, berättar Marika. Vi började fundera på om det kunde gå att genomföras på ett smittsäkert sätt. Efter att ha konsulterat kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska och socialchef fick vi grönt ljus att köra.

Storbildsskärmen och en undersköterska med munskydd

"Självklart ska de äldre få ha det mysigt och trevligt!"

Anslag från Familjen Kamprads Stiftelse har finansierat en del av kvällens kostnader med bland annat en storbildsskärm och ljud.

- Självklart ska de äldre få ha det mysigt och trevligt! Säger Jimmy Lundberg från Live Audio Group som anlitas för tekniken. När Marika ringde och frågade kände jag bara att självklart ska vi fixa detta. Om vi kan bidra till att det händer något extra roligt för de äldre så ska vi absolut göra det.

Gungar i takt med musiken

Kvällens publik sitter med noga avstånd mellan varandra och väntar förväntansfullt på att filmen ska starta. När innergården fylls av ABBAs musik gungar de som kan i takt med musiken och några klappar händerna. När mörkret faller på sveper personalen filtar om publikens axlar.

Marika och Anna pratar

- Vilken fantastisk kväll det blev! Säger Marika och städar upp efter kvällens visning. En av damerna sa att det var magiskt, jag kan inte annat än att hålla med.

 

Sidan senast granskad den 20 augusti 2020