Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Trygga restaurangbesök i coronatider

2020-06-16

kaffe och solglasögon på bord

Sommar, sol, uteserveringar och corona. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska smittspridningen i samhället. Här hittar du mer information om vad du bör tänka på när du besöker en restaurang eller café. Vi berättar också vad du kan göra om du ser serveringar som inte följer reglerna.

Miljö- och byggnadskontoret har under våren jobbat intensivt med rådgivning och stöd till framförallt krögarna så att du ska kunna njuta av sommaren på restauranger och caféer i sommar. Det handlar bland annat om råd och stöd kring möblering, informationsmaterial, hur de kan markera upp för avstånd och vilka möjligheter det finns för att hålla händerna rena.

Vi har också genomfört ett stort antal inspektioner där vi både tittat på möblering, uppsatt information, tillgång till handsprit och så vidare. I sommar kommer vi utöka antal kontroller, särskilt under de tider då restaurangerna och caféerna har många besökare. 

Detta kan du som gäst tänka på

Det gäller att vi alla fortsätter hålla i, en stor del av ansvaret ligger på var och en av oss för att förhindra smittspridning. Detta kan du som gäst tänka på för att undvika smittspridning:

  • Besök endast restauranger och caféer om du är fullt frisk
  • Håll avstånd till andra gäster och personal
  • Tänk på var andra gäster sitter och hur du rör dig i lokalen
  • Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten eller använd handsprit
  • Fortsätta följa Folkhälsomyndigheternas restriktioner. Var lyhörd för de restriktioner som just den restaurangen eller caféet som du besöker har.

Om du följer dessa råd kan du med gott samvete njuta av restaurang- och cafébesök i sommar.

Du kan anmäla till Västerviks kommun om du ser serveringar som inte följer reglerna

Vi tar emot anmälningar om verksamheter som inte följer reglerna kring trängsel på serveringar. Anmälningarna blir en del av urvalet för vilka verksamheter vi väljer att kontrollera trängseln på. Du kan lämna en anonym anmälan. Tänk på att inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du vill vara anonym.

Nya regler för servering med anledning av coronaviruset och covid-19

Anmäl trängsel på serveringar genom att fylla i webbformuläret på denna sida.
Ange namn och gatuadress på caféet eller restaurangen. Det går även bra att ringa till oss och göra en anmälan på telefon 0490-25 40 00. 

Hur definieras trängsel?

När vi bedömer vad som är trängsel utgår vi från de bedömningsgrunder som är framtagna av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Avståndet på att hålla lite mer än en armlängds avstånd till varandra gäller mellan olika sällskap på restaurangen. Det gäller inte för personer inom ett och samma sällskap, till exempel familjemedlemmar, arbetskamrater eller andra grupper som ändå tillbringar mycket tid tillsammans.

Vad händer efter jag skickat in en anmälan?

Inspektörer från miljö- och byggnadskontoret undersöker anmälan och tar kontakt med restaurang- eller caféägaren alternativt besöker verksamheten.

Om vi märker att restaurangägaren inte löser en potentiell smittrisk trots uppmaningar från inspektörer, kommer vi att fatta ett myndighetsbeslut som de måste följa och det kan innebära att de behöver stänga verksamheten eller begränsa öppettider tills de åtgärdat problemet. Vår upplevelse i nuläget är att restaurangägarna är mycket måna om att lösa smittriskerna och att ingripande beslut inte ska behöva fattas av oss. 

Sidan senast granskad den 16 juni 2020