Trevlig, trygg och säker skolmatsal
Måltiden är ett tillfälle att umgås och bygga relationer mellan barnen och de vuxna, även i coronatider. Kommunens måltidsservice har god beredskap för att motverka smittspridning i våra matsalsmiljöer och du som förälder kan känna dig trygg med att ditt barn äter på skolan eller förskolan.
Måltidsservice ansvarar för våra skolor och förskolors matsalar och tillagningskök. De följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och jobbar kontinuerligt med att se till att vi håller hög kvalitet vad gäller livsmedelssäkerhet.
- Vi följer hela tiden utvecklingen och har vidtagit åtgärder för motverka att smitta sprids, berättar Gina Svensson, kommunens kostchef.
Barn och elever kan fortfarande själva ta mat i matsalen. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att bli smittad med coronavirus mycket liten genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap. De ordinarie hygienrutinerna tillsammans med handtvätt är tillräckliga. Däremot finns en risk att smitta sprids vid trängsel.
- Vi gör så gott vi kan för att fortsätta ha en trevlig, trygg och säker matsal, säger Marie Adolfsson, kock på Breviksskolan. Vi försöker bland annat att sprida ut flödet av våra matgäster så att barn och elever kan hålla avstånd till varandra.
Vid ingången till Breviksskolans matsal träffar vi läraren Linda Fridell som är i full gång med att hjälpa ett gäng ettor att tvätta händerna. Hon berömmer barnen och upplever att de är extra noga när de tvättar händerna.
- Barnen är så duktiga! Handhygien är något som vi alltid pratar och påminner om, men jag tycker de är extra noggranna just nu och verkligen förstår varför det är så viktigt, säger Linda.
Förändringar i förskolor och skolors matsalar för att undvika smittspridning
- På många förskolor serveras maten ut karotter vid borden. Där de har buffé lägger pedagogerna upp maten till barnen.
- Vi har ett mindre utbud av sallader.
- Mindre mängd mat ställs fram i serveringen, kantiner byts oftare.
- Serveringsbesticken byts oftare.
- Elever ska inte dela knäckebröd och lägga tillbaka en halva i brödkorgen. Måltidspersonal och pedagoger hjälps åt att informera eleverna.
- Måltidspersonalen är noga med handhygien och byter arbetskläder oftare och följer hygienregler enligt vårt egenkontrollprogram
- Måltidspersonalen stannar hemma vid sjukdomssymtom.
- Mer tid läggs på att städa matsalarna, stolar och bord etc. enligt gällande städrutiner