Ta hand om dig i sommar!
Sommar och semester förknippas ofta med glädje. Men ledigheten är inte alltid bara positiv – den kan också tära på relationerna inom familjen eller göra att du eller någon i din närhet dricker för mycket alkohol eller far illa av våld och hot. Här kan du läsa mer om råd, stöd och hjälp för att du och dina nära och kära ska må bra och ha en bra sommar.
Satsa på din relation i sommar!
Ta chansen och vårda er parrelation lite extra under sommaren!
Här ger Jonny Isaksson, familjebehandlare på kommunens familjeenhet, sina bästa tips för att vårda parrelationen i sommar:
- Se varandra och ge komplimanger! I vardagsstressen går man lätt förbi varandra och missar att visa den kärlek man känner till partnern och kanske i synnerhet som förälder. Semestern och sommaren är ett utmärkt tillfälle att ta igen det.
- Var uppmärksam mot din partner, ge komplimanger och rör vid varandra så ofta ni kan, återupptäck din partner! – och tro på att det du ger kommer tillbaka.
- Som förälder kan det vara bra att påminna sig om att familjen faktiskt vilar på en god parrelation med allt vad det innebär. Nöjda föräldrar ger nöjda barn, oftast!
Här kan du läsa mer om stöd som till exempel familjerådgivning
Tips till tonårsföräldrar inför sommaren
Sommar, kompisar, sena kvällar och oroliga föräldrar. Som tonårsförälder eller vårdnadshavare kan man ofta känna sig maktlös och orolig, men det finns mycket du kan göra. En bra relation handlar om att bygga upp förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar. Våga vara omtänksam och prata om dina känslor med ditt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det men du måste också våga släppa taget. Som tonåring befinner man sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, inte minst alkohol, vilka vänner man ska umgås med och det kan vara svårt att stå emot grupptryck.
Här ger Fatos Durmishi, en av kommunens fältare, sina bästa tips till dig som tonårsförälder:
- Var tillgänglig och en god lyssnare när ungdomarna söker kontakt. Ge alternativ till att hitta olika lösningar på hinder som kan uppstå. Viktigt att inte lägga all belastning på ungdomarna när det gäller att hitta lösningar.
- Var öppen och nyfiken för den värld ungdomarna lever i, förståelsen för den underlättar både föräldrar och ungdomar att diskutera fritt utan att det kanske ska behöva hetta till.
- Kom gemensamt överens om vilka regler som gäller.
- Ha tålamod
- Ha realistiska förväntningar på ungdomarna och på dig själv som förälder.
Här kan du läsa mer om stöd till dig som förälder
Sommartips till ensamstående föräldrar
Håll koll på alkoholen i sommar
Grillkvällar, uteserveringar, och fint väder lockar många gånger med vin, öl och drinkar. Under sommaren och semestern dricker vi mer och oftare alkohol och för en del kan det vara svårt att bryta vanorna när sommaren är över.
Varningssignaler om att det kan vara på väg att bli för mycket kan vara ett starkt sug efter alkohol, problem med att kontrollera konsumtionen eller att ha svårt att sluta dricka. Det kan också handla om abstinenssymtom, som att må dåligt när man inte får alkohol, och ökad tolerans mot alkoholen. Vi finns här för att hjälpa både dig som är orolig för eller har problem med alkohol och dig som är anhörig.
Här kommer några tips för dig som vill dricka alkohol och behålla kollen i sommar:
- Ät innan du dricker
- Bestäm i förväg vad och hur mycket du ska dricka
- Drick långsamt
- Välj alternativ med lägre alkoholhalt
- Växla med alkoholfria drycker och vatten
- Späd drinkar
- Fyll inte på så snart glaset är tomt
- Drick bara alkoholfritt efter ett visst klockslag
- Ha inte alkohol hemma
- Tacka nej om du blir bjuden på alkohol
- Välj i vilket sällskap och i vilka sammanhang du dricker alkohol.
Här hittar du mer information om stöd vid missbruk
Våld och hot under sommaren
Semester, social distansering och sommarlov gör att tiden i hemmet ökar, och den frizon som arbete eller fritidsaktiviteter ger från våldsamma partners eller närstående försvinner.
För dig som är utsatt för våld eller hot
Du som upplever hot eller våld från en närstående kan få hjälp. Du kan vända dig till socialtjänsten, din kontakt inom vården, till polisen eller till organisationer som hjälper utsatta. Hjälpen från socialtjänsten kan bestå av råd och stöd, information, akut skydd, stöd i föräldraskap eller andra behov man som utsatt kan ha.
Socialtjänsten, råd och stöd, telefon 0490-255126.
Socialtjänsten, brådskande ärenden, telefon 0490-255022 eller 0490-255052.
När du befinner dig i en akut situation och behöver kontakta polis, brandkår och räddningstjänst eller ambulans ska du ringa 112. Polisen nummer för icke akuta ärenden är 11414.
För dig som utsätter någon för våld eller hot
Om du tappar kontrollen när du blir arg, gör närstående otrygga eller använder våld på olika sätt kan du få hjälp. Du kan vända dig till socialtjänsten, din kontakt inom vården, till polisen eller till organisationer som hjälper personer som utsätter. Hjälpen från socialtjänsten kan bestå av information och vägledning, samtal med behandlare eller stöd i föräldraskap.
Socialtjänsten, telefon 0490-255272.
När du befinner dig i en akut situation och behöver kontakta polis, brandkår och räddningstjänst eller ambulans ska du ringa 112. Polisen nummer för icke akuta ärenden är 11414.
Manscentrum erbjuder samtal på distans 08-643 11 83. Hit kan du vända dig oavsett kön.
Här kan du läsa mer om våld och hot
Vi finns här för dig!
Tveka inte att ta kontakt med oss om du behöver råd, stöd eller hjälp. Det är vanligt att man har många frågor och funderingar kring sig själv och ens relationer. Du kan ibland behöva prata med någon utomstående om konflikterna i familjen blir påfrestande och jobbiga eller om ett beteende utvecklar sig till ett beroende. Familjeenheten och vuxenenheten kan ge dig stöd och råd om du själv eller någon du känner har problem med sin familj, missbruk eller våld och hot.
Om det är bråttom
När du befinner dig i en akut situation och behöver kontakta polis, brandkår och räddningstjänst eller ambulans ska du ringa 112.