Stor fest när Lindögården firade 30 år
I år firar Lindögårdens äldreboende 30-årsjubileum. Under torsdagen bjöds alla boende på fest i trädgården med grillbuffé, musik och namngivning för Doris, Majken, Olga och Klara - Lindögårdens alldeles egna höns.
Lindögårdens innergård sjuder av liv. På uteplatsen sprider sig härliga dofter från grillen och några av de boende sitter i solen och njuter av ett glas kallt vitt vin i väntan på maten. I hönsgården kacklar hönorna och vid en av trädgårdens specialbyggda odlingslådor står husets alldeles egna trädgårdsmästare, Birgitta Wilensjö från studieförbundet Vuxenskolan, och plockar färska örter till dagens grillbuffé.
Vid ett av borden sitter enhetschefen Emma Säfström tillsammans med några damer och bläddrar i Lindögårdens minnesbok.
- Vi har samma vision idag som när Lindögården byggdes, berättar Emma. Här vill vi hjälpa människor att leva. Det handlar inte bara om att servera frukost, lunch och middag utan det är allt det där som händer där emellan som är det viktiga. Vårt uppdrag är att skapa dynamik och livsglädje för de boende.
Göra vardagen till en fest
Emma berättar att det handlar om att skapa livskvalitet i vardagen. Trots sjukdomar eller andra hinder ska de boende känna vid dagens slut att de haft en riktigt go dag.
- Säg inte nej, säg ja, make it happen! Det är vårt motto här på Lindögården. Vi försöker göra vardagen till en fest. På ett coronasäkert sätt just nu såklart,
säger Emma.
Det var just det som var Lindögårdens vision när boendet byggdes under våren 1990, att det mesta är möjligt. Eller "de´rer sa" som man säger på ren småländska. Lindögården var ett av de första boenden i Sverige att drivas på entreprenad och hade ett, för tiden, helt nytt tänk med att hela verksamheten skulle vara självhushållande så långt som möjligt. Lindögården skapade stor uppståndelse och folk kom från hela Sverige för att få veta mer och inspireras.
"Känns som att komma hem"
Gunnel Edberg Rosengren var med och startade upp Lindögården på 90-talet. Hon jobbade på boendet under tiden det drevs i privat regi i 27 år, men kände de sista åren att verksamheten hamnade allt längre från den ursprungliga visionen om ett äldreboende där det mesta är möjligt. Kommunen tog över driften av boendet i juli 2019 och numera finns Gunnel i huset igen.
- Det känns som att komma hem! Säger Gunnel som dagen till ära bär sin arbetströja från 90-talet. Lindögården ligger mig varmt om hjärtat och det känns jättekul att se hur boendet är tillbaka och jobbar efter den ursprungliga visionen att allt är möjligt. Jag känner mig faktiskt lite stolt!
Namngivning för husets hönor
Efter lunchen är det dags för namngivning av de nya hönorna. Man har fått lämna förslag och nu är det dags för Fia Wilensjö och Helen Hult att dra lott om namnen.
- På denna lappen står det... Doris! Ropar Fia och sträcker upp händerna i luften.
Hon är en av de drivande krafterna bakom husets förändring. Som kommunens aktivitets- och kultursamordnare ser hon till att dagarna fylls med aktiviteter och mötesplatser för den som vill på alla kommunens äldreboenden. Under våren har bland annat Lindögårdens innergård rustats upp till en trevlig mötesplats med både vackra och ätbara odlingar, fler sittplatser och nu senast ett hönshus som boende och personal hjälper till att sköta om. Hönshuset har byggts av Hans Wilensjö från studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med fyra boende i huset.
- Hönorna bidrar med så mycket. De gör trädgården mer levande och blir ett naturligt samtalsämne och intresse bland både boende och oss i personalen,
berättar Fia.