Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Plexiglas gör säkra besök möjliga

2020-05-29

Efter drygt två månaders besöksförbud på våra äldreboenden är längtan stor att få träffa nära och kära igen. Tack vare en lösning med plexiglas kan vi nu erbjuda säkra möten mellan de som bor på våra boenden och deras anhöriga.

De särskilda boendena Erneborg och Hagnäsgården i Gamleby är bland de första att testa den nya lösningen. Så småningom kommer bänkarna med plexiglas att finnas på alla våra särskilda boenden.

- Social samvaro är otroligt viktigt för de som bor hos oss. Det känns fantastiskt att vi har hittat en lösning för de boende och deras anhöriga att kunna träffas igen på ett annorlunda men säkert sätt, säger Mikael Anderot, enhetschef på Erneborg.

Efterlängtat möte

Mötet över ett bord med plexiglas


I trädgården på det särskilda boendet Erneborg sitter Sture och Britta och pratar med sin son Sven-Erik och sonhustru Maj-Lis genom ett plexiglas som skyddar mot virus. Sture och Britta flyttade in tillsammans på Erneborg, och även om de har varandra så är mötet med familjen efterlängtat. 

- Jag tycker vi har klarat oss bra här, säger Sture. Visst saknar vi dagverksamheten och de andra aktiviteterna som vi i vanliga fall deltar i, men personalen gör ett kanonjobb. 

Sven-Erik och Maj-Lis har rest från Motala för att få träffa Sture och Britta en stund i trädgården. 

- Det känns jättebra att få ses igen, säger Sven-Erik. Vi brukar prata ofta på telefon men det är något helt annat att få träffas i verkligheten.

Sven-Erik och Maj-Lis vid bordet

Viktigt att följa restriktioner


Precis som med mycket annat under coronapandemin bygger denna lösning på att vi hjälps åt och respekterar restriktionerna för att kunna träffas utan att riskera att smitta varandra.

- Jag förstår att det är många som är ivriga och sugna på att träffa sina anhöriga igen, och det är såklart jätteroligt. Men jag vill påminna om hur viktigt det är att vi hjälps åt att följa restriktionerna. För att man ska kunna träffa sina äldre anhöriga måste mötet ske genom plexiglasskivan eller med stort säkerhetsavstånd utomhus, säger Mikael.

Samtal vid bordet

Så gör du för att boka besök

Längtar du efter att få träffa den du känner som bor på något av våra boenden?
Ta kontakt med personalen på avdelningen för att boka in ett besök. Nu i början kan vi behöva begränsa tiden ni träffas för att så många som möjligt ska få möjlighet att använda skärmarna. Det är viktigt att du är helt frisk och håller avstånd under hela mötet. Tack för att du håller kontakten med dina anhöriga men samtidigt är noga med säkerheten!

Länk till kontaktuppgifter till våra särskilda boenden

 

Sidan senast granskad den 29 maj 2020