Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nu är eleverna tillbaka i skolan: "klart vi bryr oss!"

2020-08-18

Spänning, glädje, nervositet och oro. Skolstarten kan innebära många olika känslor. För eleverna på Västerviks Gymnasium och Komvux blir den i år extra speciell då de välkomnas tillbaka till skolan efter månader av distansundervisning.

Under tisdagen välkomnade Västerviks Gymnasium och Komvux sina elever tillbaka till skolan för en ny termin. Utanför aulan sitter Alva Svensson och Maja Bartholdsson och väntar på uppropet. De ska börja andra året på vård- och omsorgsprogrammet och har blandade känslor inför årets skolstart.

- Det var ju roligt att plugga hemifrån i början, men sen började det kännas långtråkigt. Det är ju inte samma sak som att vara på plats, säger Maja. Det känns roligt att komma tillbaka till skolan och träffa kompisar och lärare och så.

Alva nickar instämmande men berättar att hon också känner att mycket är ovisst framöver.

- Kommer det verkligen fungera att plugga på plats eller kommer vi återgå till distansundervisning efter några veckor?, undrar Alva. Det ska bli spännande att se hur det kommer fungera i matsalen och så med köer och avstånd.

Maja och Alva i skolans reception

Både Alva och Maja har sommarjobbat inom äldreomsorgen, och berättar att de kanske just därför tänker lite extra på vad de kan göra för att minska smittspridningen.

- Ja klart vi bryr oss, säger Maja. Jag känner mig kanske mer insatt och noga att följa restriktionerna än andra i min ålder då det varit extra viktigt när jag jobbat med äldre under sommaren.

Trygg med att vara tillbaka i skolans lokaler

I kafeterian står Javid Karimi och köper kaffe. Han läser andra terminen på Komvux yrkesutbildning inom vård och omsorg och är glad att vara tillbaka i skolan. 

- Det har fungerat att plugga på distans, men jag tror man lär sig bättre när man är på plats, säger Javid. I framtiden vill jag bli sjuksköterska och kanske jobba inom ambulansen.

Javid som ler in i kameran med en kopp kaffe

Han känner sig trygg med att vara tillbaka i skolans lokaler och med de åtgärder som skolan vidtagit, även om han tycker att folk generellt sätt kan bli bättre på att hålla avstånd.

- Ärligt talat så känns det som att folk inte bryr sig om corona i Västervik, säger Javid. Jag jobbar inom hemtjänsten och när jag till exempel ska hämta mediciner eller handla till de äldre så är det ofta mycket folk och trångt.

Aldrig tidigare upplevt något liknande 

Förberedelserna för höstens undervisning har pågått en längre tid på Västerviks gymnasium och Komvux och de följer noggrant riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Skolverket. Linda Albinsson jobbar som planerare på gymnasiet och har i år förberett för en annorlunda skolstart.

- Det här året har varit minst sagt speciellt. Jag har aldrig upplevt något liknande under mina tidigare 20 år här på skolan, berättar Linda. Men det känns skönt att välkomna eleverna tillbaka. Äntligen är det liv och rörelse här igen!

Linda i skolans cafeteria

Under de senaste veckorna har hon arbetat med att se över flödet i skolans matsal. Drygt 1000 elever ska under några få timmar äta lunch på ett tryggt och smittsäkert sätt. Lösningen är små grupper som äter på separata tider och möjlighet att hämta lunchen som matlåda och äta på annan plats.

- Det har varit en utmaning att få ihop det, säger Linda. Men vi har försökt att lösa det på bästa sätt. Nu testar vi och ser hur det går och sedan får vi reglera scheman och tider efterhand om det behövs.

Sidan senast granskad den 18 augusti 2020