Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

BANK! 2020 igång i norra delarna av Västerviks kommun

2020-08-14

För andra året arrangeras street art-festivalen BANK! i Västervik. Ifjol var fokus riktat mot Västerviks stad, medan det i år är den norra kommundelen som gäller. Totalt kommer minst tio muralmålningar, tre markmålningar, två gångtunnlar och ett 30-tal kabelskåp att målas.

- Förra året blev det 1500 kvadratmeter konst, och vi hoppas på att slå det med några kvadrat under årets festival. Men i år blir det på ett 20-tal orter, samhällen och vägkorsningar i stället för en, konstaterar projektledaren Albin Wiberg.

På plats kommer inte mindre än tolv inbjudna konstnärer att vara, bland annat några tunga namn inom muralkonsten såsom den holländska duon Telmo & Miel, australiensaren Smug, tysken Case Maclaim och fjolårsfavoriterna Mantra och Curtis Hylton från Frankrike respektive England.

- Under hela våren har vi noggrant bevakat coronaläget både här i Sverige och i de länder som konstnärerna kommer ifrån, och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer genom att vidta en rad försiktighetsåtgärder, förklarar Västerviks kommuns kulturchef Maria Rudbo.

De som följer festivalen på instagram (@bankstreetart) eller som bor i Gamleby eller Edsbruk har noterat att festivalen redan smugit igång med väggar målade av Curtis Hylton och Smug. På fredagen anländer Mantra och Artez, som förväntas börja måla lördag 15 augusti.

- Festivalens officiella datum är ju 16-22 augusti, men coronaläget har gjort att många tvingats göra justeringar i sina planeringar, vilket vi har full förståelse för. Som tur är jobbar vi med lika förstående leverantörer av allt från liftar och färg till boende, så det har gått att lösa med lite god vilja, säger Albin Wiberg.

Nu blir festivalen nästan dubbelt så lång som planerat. De första var på plats den 11 augusti, och den sista lämnar den 23 augusti. För uppdaterad information se vastervik.se, vastervik.com, samt festivalens sociala medier @bankstreetart (Facebook och Instagram), se bland relaterade länkar.

BANK! arrangeras av Västerviks kommun i samarbete med Tjustbygdens Sparbank, med stöd av föreningsliv, fastighetsägare och lokala företag.

Sidan senast granskad den 14 augusti 2020