Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Anke och Christian – sommarjobbarna som hittat hem i Hjorted

2020-10-02

Från ett stressigt Berlin till lugnet i Hjorted. Här har mor och son hittat hem, både i livet och på jobbet inom äldreomsorgen. Hjorted är en pärla. Här kan vi leva, bo, jobba och vara fria. Det känns som semester året omberättar Anke.

Sommaren lider mot sitt slut, men sommarjobbarna Anke och Christian fortsätter jobba på Hjorteds äldreboenden. De är mor och son, två olika personligheter men med samma värderingar och värme i blicken.

Det är inte svårt att förstå varför de är omtyckta av både boende, kollegor och lokalbefolkningen. Anke – en sprudlande kvinna som lyser av energi. Christian – trygg, lyhörd och omtänksam. De kommer från Tysklands huvudstad Berlin, men ingen av dom trivdes med livet i storstaden. De förälskade sig i den svenska landsbygden och bor sedan några år tillbaka i Hjorted.

- Men vi har var sitt boende, säger Christian och ler.

Christian håller upp nyfångade kräftor

Aldrig haft en tanke på att jobba med människor

Han är 26 år och har hittat hem i Hjorted. Lugnet, människorna, naturen och inte minst i jobbet på äldreboendet Nynäsgården. När han inte jobbar frågar damerna på boendet efter honom.

- Christian har en speciell förmåga att skapa relationer och verkligen se människan bakom åldrandet. Det är en av fler anledningar till att han är populär både hos de boende och bland medarbetarna, säger Ulrika som är enhetschef på Nynäs- och Sundsgården.

Christian, Ulrika och Anke

Själv hade Christian aldrig haft en tanke på att jobba med människor innan han kom till Hjorted. Som utbildad murare drabbades han av cementallergi, fick byta bana och började jobba som vakt på en av Berlins flygplatser. Men livet i Berlin var inte rätt för Christian. Nu har han siktet inställt på att vidareutbilda sig till undersköterska.

- Det är fint att så små saker kan göra stor skillnad för en annan människa. Att kunna hjälpa till och vända en dålig dag till en bra dag för någon, det är kul och utmanade. Jag gillar det och har fastnat för yrket, säger Christian.

- Christian har verkligen förmågan att skapa kontakt med människor, ibland utan att ens prata. Jag tror det är lugnet och tryggheten han utstrålar. Han är som gjord för att jobba inom äldreomsorg, säger Ulrika.

Skillnad på svensk och tysk äldreomsorg

Det mesta smakar bättre med lite sällskap, säger Anke och ler. Och visst är det så. För henne innebär omsorg att vara lyhörd och respektfull inför varje människas unika behov. Vissa vill gärna skoja och kivas medan andra föredrar tystnad och en varm hand på axeln.

Anke och Christian på en brygga

Hon tycker att det är skillnad på svensk och tysk äldreomsorg. Med erfarenhet från båda länders sätt att ta hand om äldre föredrar hon den svenska modellen, alla dagar i veckan om hon måste välja.

- Här har vi tid för de äldre, vi ser personerna vi tar hand om och finns där på riktigt med respekt och acceptans. I Tyskland var det bara stress, stress och tidspress. Ingen livskvalitet vare sig för de äldre eller vi som arbetade.

Finns inga hinder, bara möjligheter

Det har varit en speciell sommar, inte minst på våra äldreboenden. Coronapandemin har utmanat verksamheterna på flera sätt.

- För Anke finns inga hinder, bara möjligheter. Hon har fantasi och är påhittig, vilket vi uppskattar extra mycket nu i coronatider när vi verkligen behöver tänka på ett nytt sätt för att skapa livskvalitet för de boende, säger Ulrika.

- Jag känner med de boende, säger Anke. I sommar har det varit extra viktigt med social stimulans. Att ta en promenad ihop ner till bryggan, titta i fotoalbum och prata gamla minnen eller måla tillsammans med avstånd utomhus. Jag vill göra ett bra jobb och funderar hela tiden på hur vi kan förbättra för de boende.

Ser fram mot att behålla Christian och Anke

Det som startade som ett sommarjobb för Anke och Christian har nu övergått till en vikarierande tjänst. Något som gläder både de boende, kollegor, Anke och Christian och inte minst chefen Ulrika.

- Vi ser fram mot att behålla Christian och Anke, säger Ulrika. Vi ska göra vårt bästa för att de ska fortsätta trivas, växa i sina roller och känna sig uppskattade här i Hjorted.

Christian och Anke bredvid varandra

Sidan senast granskad den 2 oktober 2020