Mer solel och hållbara transporter genom energi- och klimatrådgivning
Sedan våren 2018 har Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare gått ihop i två gemensamma projekt om solel och hållbara transporter. Resultatet visar att projekten på ett effektivt sätt lyckats stötta privatpersoner, företag och organisationer i övergången till mer förnybara och klimatsmarta alternativ. Projekten har även lett till ett ökat intresse för energi- och klimatrådgivningen som helhet. De kommunala energi- och klimatrådgivarna finns i nästan varje svensk kommun – även i Västerviks kommun – och erbjuder opartiska och kostnadsfria energi- och klimatråd till privatpersoner, företag och organisationer.
Under de senaste åren har rådgivare i 284 av Sveriges kommuner kraftsamlat i två nationella projekt. Det ena projektet har handlat om vägledning vid investering och installation av solceller och det andra om hur man går tillväga för att uppföra laddplatser till elfordon.
Totalt har 56 000 personer runt om i landet deltagit i aktiviteter där de fått information, tips och ökade kunskaper inom ämnena, och över 14 000 personer har fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare. I vår kommun har 239 personer deltagit i aktiviteter och 133 personer har fått fördjupande rådgivningar under projekttiden under 2018 och -19.
- Det har varit stort intresse för solel bland våra invånare. Jag känner att vi själva har fått mycket kunskap under projektet, något som också har kommit kommuninvånarna tillgodo
, säger Mikael Nyman energi- och klimatrådgivare på Västerviks kommun.
- De gemensamma satsningarna har gett en positiv effekt, både vad gäller övergången till mer klimatsmarta lösningar hos målgrupperna, men också på energi- och klimatrådgivningen som helhet. Många rådgivare upplever att intresset och efterfrågan av deras tjänster har ökat tack vare de nationellt koordinerade projekten
, säger Morgan Dahlman på Energimyndigheten.
Stort intresse för solel
Intresset för solceller har varit stort och cirka 44 000 personer har fått information eller fördjupad rådgivning om hur man producerar egen el med hjälp av solceller. Det gäller också merparten av de kontakter som Västerviks kommuns energi- och klimatrådgivning har arbetat med.
- Vi ser att energi- och klimatrådgivarna många gånger ger det stöd som gör att man går från ord till handling. Oftast handlar det då om att rådgivaren tillför information om tekniken och vad som är viktigt att tänka på. Dessutom vet de vad som gäller lokalt och i vilken ordning allt ska göras. Sådant är ju svårt att avgöra själv även om det idag finns mycket information på nätet
, säger Anna Derneryd, Energikontor Väst, som leder det nationella projektet för solel.
Råd om teknik och ekonomi kring laddplatser
Inom projektet för hållbara transporter har privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar bland annat fått stöd i hur man installerar laddplatser för elfordon. Totalt har 12 000 personer nåtts genom personliga rådgivningar, seminarier, mässmontrar eller liknande.
- De flesta som kontaktar en rådgivare har redan bestämt sig för att de vill installera en laddplats men behöver veta mer om hur de ska börja. De vanligaste frågorna är dels rent tekniska, dels kring ekonomi och vilka betallösningar man som företag eller förening kan använda sig av för att debitera anslutna bilar
, säger Elin Törnwall, Energikontor Mälardalen, som leder det nationella projektet för hållbara transporter.
- Även i vår kommun upplever vi ett ökande intresse för elfordon, även om vi inte har arbetat så mycket med rådgivning om detta ännu. Med de erfarenheter vi har av egna kommunalägda elbilar och framför allt av våra elbilladdare så har vi sett att det finns en del utmaningar för att hitta den bästa lösningen
, säger Mikael Nyman
Mer om de nationella projekten
Det här är den tredje omgången som Energimyndigheten tillsammans med de 15 regionala energikontoren samordnar en gemensam satsning av landets alla energi- och klimatrådgivare. Syftet är att öka takten för att nå de energi- och klimatpolitiska målen samtidigt som insatserna bidrar till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. År 2019 finns energi- och klimatrådgivare i 284 av landets 290 kommuner. I Västerviks kommun har Mikael Nyman haft heltidstjänsten som energi- och klimatrådgivare sedan 2010 och man har kunnat få liknande rådgivning hos kommunen under många år före det.
Den som är intresserad av att få hjälp av Västerviks kommuns energi- och klimatrådgivning kan antingen ringa kommunens växel eller använda kontaktuppgifterna här intill.
Resultat och analyser i detta pressmeddelande baseras på energi-och klimatrådgivarnas egna rapportering från projekten.