Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Fotboll för Alla belönas med utmärkelsen ”God Socialpsykiatri 2019”

2019-09-19

Västerviks kommuns socialförvaltnings projekt ”Fotboll för Alla” har utnämnts till årets ”God Socialpsykiatri 2019” av Socialpsykiatriskt Forum. I motiveringen beskrivs projektet som ett gott exempel på en praktisk verksamhet som genom sitt inkluderande perspektiv lyckats vara en verksamhet för alla.

- Vi är oerhört stolta över Cecilia Ring, Mats Månsson och Magnus Fält som driver projektet Fotboll för Alla. De förtjänar verkligen denna utmärkelse för sitt framgångsrika arbete med att stärka självkänsla och skapa härlig stämning i ett suveränt Fotboll för Alla-lag i Västervik, säger Liselotte Månsson, områdeschef socialpsykiatri i Västerviks kommun.

Fotboll för Alla är ett samarbete mellan socialförvaltningen Västerviks kommun och Västerviks Fotbollsförening (VFF). I fotbollslaget är alla välkomna att delta på sina villkor. Projektet startade 2017 och finansieras delvis med medel från Allmänna Arvsfonden. Fotboll för Alla ingår i socialförvaltningens dagliga verksamhet, men träningar, resor, matcher utförs på kvällar och helger. 

- Fotboll för alla har bidragit till många positiva effekter. Till exempel att man passar tider, att alla respekterar varandra oavsett funktionsnedsättning, att man är noga med sin hygien, att man blivit mer kostmedveten och att det är en hög moralisk laganda. Det är några av anledningarna till att vi valde att nominera Cecilia, Mats och Magnus till detta pris, fortsätter Liselotte Månsson. 

Deltagarna i Fotboll för Alla är i alla åldrar och kön. Projektet samarbetar med slutenvården på psykiatriska kliniken i Västervik vilket gör det möjligt även för inneliggande patienter att delta i träningar och matcher. 

Utmärkelsen kommer att tillkännages under Socialpsykiatriskt Forums konferens ”Värden i vården” som hålls i Stockholm 17-18 oktober.

Motiveringen från Socialpsykiatriskt Forum lyder:

Projektet ligger väl i linje med Socialpsykiatriskt Forums vision om att samhällets insatser ska vara lättillgängliga och utformade med utgångspunkt i den enskildes villkor, så att alla får möjlighet till återhämtning och kan leva sitt liv utifrån sina egna behov och önskemål.

Projektet utgör på ett innovativt sätt ett gott exempel på en praktisk verksamhet som utvecklar och tillämpar ett socialpsykiatriskt synsätt. Genom sitt inkluderande perspektiv är detta en verksamhet för ALLA.

Nomineringen till priset lyder:

Nominering till God Socialpsykiatri 2019

Vi skulle vilja nominera 3 medarbetare som under 2,5 års tid arbetat med ett 3 årsprojekt, delvis finansierat av Allmänna arvsfonden med Västerviks kommun, Socialförvaltningen och Västerviks Fotbollsförening som samarbetspartner. Projektet heter ”Fotboll För Alla” (FFA) och ÄR verkligen fotboll för ALLA. För 1 år sedan startade trion även upp träning och fotboll för barn och unga med funktionsnedsättning. FFA ingår i Socialförvaltningens dagliga verksamhet, men träningar, resor, matcher utförs på kvällar och helger.

Medarbetarna, tillika tränarna är Magnus Fält, Mats Månsson och Cecilia Ring. Alla tre har ett brinnande intresse för sitt arbete och för föreningslivet i Västervik. De har mångårig kunskap och kompetens inom området funktionsnedsättning, främst inom psykiatri och socialpsykiatri.

Framgången med FFA har varit att efterfrågan varit väldigt stor, och man har fått ihop både 7-mannalag och 5-mannalag. Från början var tanken att få ihop träning och lag med ca 15 personer, men i dag är det minst 25 personer som tränar varje gång, oavsett väder. Från början åkte tränarna ut och hämtade upp lagmedlemmar runt om i Västerviks kommun, men idag tar sig alla till träning på egen hand. FFA har bidragit till att man passar tider, att alla respekterar varandra oavsett funktionsnedsättning, att man är noga med sin hygien, att man blivit mer kostmedveten och att det är en hög moralisk laganda. Deltagarna är i alla åldrar och kön.  I barn- och ungdomsgruppen är det ca 10 personer som tränar regelbundet. FFA har ett samarbete med slutenvården, Psykiatriska kliniken, som gör det möjligt att även inneliggande patienter kan delta i träning och matcher.

Under åren har man genomfört fotbollsresor till stora arenor och matcher. Då har deltagare följt med och även sovit över på hotell. Detta har varit en stor framgång för många, både att kunna vistas i stora folkmängder men också prövningen att sova borta.

Från och med 2019 är FFA med i Parasport Östergötland och under året är man delaktig i 4 sammandrag, Vimmerby, Eneby Norrköping, Borensberg samt den 14 september i Västervik. Till Borensberg åker man stor buss där anhöriga har möjlighet att följa med.

Mats, Magnus och Cecilia visar ett stort engagemang och stärker deltagarnas egen självkänsla på ett ödmjukt sätt. De visar stor respekt för varje enskild deltagare och har en stor förmåga att se lösningar i situationer.                        

Vi chefer inom Område Spektra, socialförvaltningen, Västerviks kommun är otroligt stolta över att kunna nominera Mats, Magnus och Cecilia till utmärkelsen God Socialpsykiatri för deras framgångsrika arbete med att stärka självkänsla och skapa härlig stämning i ett suveränt FFA i Västervik.

M v h

Liselotte Månsson Områdeschef Socialpsykiatri Västervik

Tobias Lindvall Enhetschef

Eva-Lotta Andersson Enhetschef             

Sidan senast granskad den 19 september 2019