Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nya regler för skyltar och ljusanordningar

2017-06-30, Arkiverad nyhet

Från och med den 1 juli 2017 gäller nya regler för skyltar och ljusanordningar efter en ändring av plan- och byggförordningen (2011:338).

Skyltar

Nytt i plan- och byggförordningen är att det införs en definition av vad en skylt är, definitionen gäller inte för åtgärder som har påbörjats före den 1 juli 2017.

"Med skylt avses en skylt, tavla, bildskärm, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande."

Huvudregeln är att det alltid krävs bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt inom detaljplanelagt område men nytt i plan- och byggförordningen är att det inte krävs bygglov för

  1. en skylt vars area är högst 1,0 kvadratmeter,
  2. en skylt för ett tillfälligt evenemang, om skylten är uppsatt under högst fyra veckor,
  3. en orienteringstavla vars area är högst 2,0 kvadratmeter,
  4. en skylt inomhus,
  5. valreklam i samband med val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget, eller i samband med folkomröstning,
  6. en nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande,
  7. ett vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik enligt vägmärkesförordningen (2007:90, och
  8. ett sjövägmärke eller en säkerhetsanordning för sjöfarten enligt sjötrafikförordningen (1986:300).

Punkt 1 och 3 gäller inte om skylten eller orienteringstavlan placeras på eller i anslutning till en sådan byggnad eller inom ett sådant bebyggelseområde som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Under "Relaterade länkar" finns en karta som visar inom vilka områden punkt 1 och 3 inte gäller.

Kommunen kan i en detaljplan eller områdesbestämmelse besluta att det krävs bygglov för sådana skyltar som avses i punkt 1-4.

Ljusanordningar

I områden som omfattas av en detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en ljusanordning om

  1. den avsedda användningen av anordningen kan ha betydande inverkan på omgivningen, eller
  2. anordningen placeras på eller i anslutning till en sådan byggnad eller inom ett sådant bebyggelseområde som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Kommunen kan i en detaljplan besluta att det krävs bygglov även för andra ljusanordningar än sådana som avses ovan.

Sidan senast granskad den 30 juni 2017