Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

I höst uppmärksammar vi klädkonsumtion och miljö

2017-08-25

Glada människor i begagnade kläderHur vi konsumerar kläder påverkar miljön. Västerviks kommun gör under hösten en satsning på att öka medvetenheten kring detta. Tillsammans med Länsstyrelsen Kalmar och andra lokala aktörer genomför vi en serie seminarier, föreläsningar och event under det gemensamma projektet Den cirkulära garderoben som invigs den 2 september och pågår till 30 oktober. Basen för projektet är utställningen Stilmedveten i Bryggarens konsthall som lär oss nya sätt att tänka kring kläder och hållbarhet.

– Vi lever i ett slit och släng samhälle som inte är hållbart, säger Gun Lindberg, miljösamordnare på kommunen och projektledare för höstens event. Varje år köper vi svenskar 13 kilo textilier var i genomsnitt. Med tanke på hur textilindustrin påverkar klimatet och hur arbetsmiljön i världens fabriker ser ut, är det inte hållbart. Vi måste börja tänka på hur vi konsumerar.

– Som kommun har vi ett ansvar för en hållbar framtid, säger Thomas Kronståhl, Västerviks kommunalråd. Vi kan inte bara låta marknaden sköta detta. Det skulle ta alldeles för lång tid. Många klädbutiker har redan börjat tänka på det här, men jag tror att vi kan påverka utvecklingen genom att driva på.

Den cirkulära garderoben invigs på Spötorget den 2 september. Det blir bland annat en klädbytardag som anordnas av Gamleby folkhögskolas textillinje, modevisning med återfunna kläder av Busfrö och en föreläsning av författaren Johanna Nilsson som skrivit boken Slow Fashion. Senare i höst blir det fler event och seminarier på flera platser i kommunen.

För mer information kontakta

Gun Lindberg

Hållbarhetsstrateg, Västerviks kommun
0490-25 48 13
gun.lindberg@vastervik.se

Sidan senast granskad den 25 augusti 2017