Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ny fritidsgård för unga som behöver extra stöd

2022-05-05

En meningsfull fritid är en viktig del av livet som alla barn och unga har rätt till, oavsett funktionsförmåga. Nu öppnar vi en ny fritidsgård i Västervik där ungdomar med till exempel neuropsykiatriska funktionsvariationer, NPF, kan få extra stöd.

Här kan ungdomarna hitta likasinnade och finna en plats där de kan känna trygghet och få vara precis de härliga människor som de är, säger Martin Selerud som med kollegorna Ida Looström och Andreas Hansson jobbar på fritidsgården. Tillsammans har de lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga med funktionsvariationer.

Martin, Ida och Andreas

Ungdomar spelar spel

Barn och unga från 11 till 16 år är välkomna till fritidsgården som ligger i en lägenhet på Markörgatan 1B i Västervik. Till en början har den öppet varje onsdag eftermiddag och en lördag i månaden. Det finns plats för åtta barn vid varje tillfälle och man anmäler sig innan till personalen.

Vi var lite nervösa inför första gången, tänk om ingen kommer? Men så ringde det på dörren. Och snabbt fylldes hallen av förväntansfulla barn och föräldrar. Sedan dess har vi haft fullt varje gång, säger Andreas.

Ungdom framför en dator

Han berättar att det är tydligt att behovet av denna typ av fritidsaktivitet är stort. Unga med någon typ av funktionsvariation har generellt en sämre tillgång till fritidsaktiviteter och många unga i gruppen känner sig exkluderade under aktiviteter som sker på fritiden.

En av föräldrarna var nästan tårögd över att hennes barn för första gången hade något att göra på fritiden. Det finns flera bra fritidsgårdar i Västerviks kommun. Men den målgruppen vi vänder oss till har ofta ett större behov av trygghet och behöver vägledning i det sociala samspelet. Här är vi tre vuxna som hela tiden finns till hands för de åtta ungdomar vi har plats för.

Ida tillsammans med två ungdomar på fritidsgården

Lokalen på Markörgatan är avgränsade till flera mindre rum som är intryckssanerade för unga som har svårt att sortera bort intryck. Det finns också alltid rum att gå undan i om man vill vara ensam.

I ett av rummen sitter Ida och pysslar med en tjej. Det ringer på dörren och tjejen lyser upp i ett stort leende när hon ser vem som kommer.

Det absolut bästa är när vi kan hjälpa till att skapa nya kontakter för ungdomarna som kommer hit. De här två tjejerna har blivit bästisar tack vare fritidsgården som förde de samman. Nu tränar de på att samarbeta och hur man är som vänner. Många som kommer hit har svårt i det sociala samspelet, då finns vi här och kan stötta och på ett pedagogiskt och respektfullt hjälpa de att knyta kontakter, säger Ida.

Två kompisar

Det är ungdomarna som styr vad fritidsgården ska erbjuda. Just nu finns det datorer, tv-spel, biljard- och pingisbord, pysselrum och brädspel. För den som blir hungrig finns en kiosk till självkostnadspris. 

Här kan du läsa mer om den öppna fritidsgården

Pojke spelar pingis

Sidan senast granskad den 5 maj 2022