Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nu inviger vi Galaxen!

2022-03-22

Torsdag 31 mars inviger vi den nya förskolan och naturförskolan Galaxen. Välkommen till öppet hus mellan klockan 16.30-18. Se dig omkring i våra nya fina lokaler och mingla tillsammans med oss. Vi bjuder på munsbitar i restaurangen Vintergatan och grillar korv ute.

Personal från förskolan och ett barn går på nya utegården

Galaxen förskola och naturförskola ligger i ett naturskönt område på Laxgatan i norra Västervik, med skogen in på knuten. Galaxen blir Västerviks kommuns största förskola och har plats för 185 barn. Den ersätter de tre andra förskolorna Ängslyckan, Kräftan och Stövlan.

Det känns helt fantastiskt att vi äntligen kan få välkomna barnen in i Galaxen. Det är en stor förskola och naturförskola, men den ska upplevas trygg och välkomnande både för barn och vuxna. Jag ser fram mot att se barnen upptäcka Galaxen, allt från den nya restaurangen till den stora utegården som är uppdelad i olika zoner – från trygg zon till en vild zon. Det finns flera vinster med en så pass stor förskola både för barnen och personalen, säger Torbjörn Pettersson, rektor på Galaxen.

Förskolan Galaxen

Behovet av en ny förskola har varit stort efter det att förskolan Kräftan stängts på grund av fukt-och mögelskador, samt att det redan innan funnits ett behov av fler förskoleplatser i området. I september 2020 togs det första spadtaget till förskolan, då med arbetsnamnet ”Homman”. I mars 2022 står den 2500 kvadratmeter stora nya förskolan och naturförskolan färdig med plats för 185 barn. Det är TjustFastigheter som uppfört byggnaden på uppdrag av Västerviks kommun. Drift och underhåll förvaltas av Västerviks Bostads AB.

Barnen har själva varit med och bestämt namnet Galaxen. Rektor Torbjörn Pettersson är noga med att det är just barnens förskola.

Vi vill verkligen att barnen ska känna att det är deras förskola. Vi följer förskolans läroplan men det är barnens lust och nyfikenhet som styr riktningen. Här känns det som att vi har helt rätt förutsättningar att skapa något bra tillsammans med barnen, säger Torbjörn.

Lotta sätter ut växter

Under måndagen 21 mars fick Torbjörn och hans kollegor nycklarna till de nya lokalerna. Nu har han tillsammans med en särskild arbetsgrupp fullt upp med att skruva möbler och ställa i ordning inför invigningen. Femårige Vegas är förväntansfull inför att få leka på nya Galaxen och får en liten smygkik tillsammans med förskolläraren Jessica.

Det känns spännande, säger Vegas och ser sig nyfiket omkring.

Jessica och Vegas

Den 31 mar är det dags för invigning och öppet hus. På dagen firar barnen med ballongsläpp, tal och glass. På eftermiddagen är allmänheten inbjuden till att se sig omkring i lokalerna och mingla med personalen.

Sidan senast granskad den 22 mars 2022