Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 17 april, 13:22

Läs allt om den strejk som kan starta torsdag 18 april klockan 07:00 här

Gul vädervarning för plötslig ishalka söndag kväll och måndag

2023-02-19

SMHI har utfärdat en gul vädervarning, den tredje mest allvarliga färgen, för plötslig ishalka i en stor del av södra Sverige, däribland hela Västerviks kommun under söndagkvällen och måndagen. 

Under söndagskvällen och måndagen drar ett område med snöfall in över södra Sverige vilket bland annat kan leda till plötslig ishalka och trafikproblem.

Det finns ett nytt vädervarningssystem i Sverige sedan hösten 2021 och det nya systemet ska ge mer relevanta och geografiskt mer träffande varningar. Det innebär att delar av kommuner nu kan omfattas av en varning, medan andra delar kan omfattas av andra varningar eller ingen varning alls.

Område som omfattas av söndagens och måndagens gula vädervarning om plötslig ishalka 19-20 februari

kartbild gul vädervarning plötslig ishalka 20230219 20230220

Så här skriver SHMI i sin gula vädervarning som utfärdades söndag 19 februari:

Gul, plötslig ishalka - nordöstra halvan av Götaland och delar av södra Svealand

Från sent söndag kväll fram till måndag förmiddag tidvis regn eller blötsnö som kan frysa till på vägarna med ishalka som följd. Även underkylt regn kan förekomma. Risk för trafikproblem.Hur kan det påverka mig?
  • Trafiken går långsammare på grund av halka.
  • Begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

 

När?

19 februari klockan 21.00 – 20 februari klockan 10.00

Var?

Nordöstra halvan av Götaland och delar av södra Svealand.

Vad händer?

Söndag kväll delvis regn och blötsnö samt yttemperaturer som allmänt sjunker till minusgrader och risk för tillfrysning på vägarna. Natt mot måndag rör sig omfattande nederbörd in från sydväst och breder ut sig åt nordost. Med det både regn, blötsnö samt inslag av underkylt regn. Även i samband med detta risk att det snabbt fryser till på vägarna. Sent måndag morgon eller förmiddag stiger temperaturen och risken för ishalka avtar.


Kommentar

Viss osäkerhet hur snabbt yttemperaturen stiger till plusgrader.


Utfärdad 19 februari klockan 18:59

Hur förbereder vi oss?

Västerviks kommun gör för tillfället bedömningen att vi följer utvecklingen och informerar internt och externt enligt vår rutin för vädervarning

Uppmaningen till alla i kommunen är att följa den faktiska väderutvecklingen och utvecklingen här på kommunwebben samt i massmedia. Vädervarningen bygger på en prognos och utvecklingen av ovädret kan bli annorlunda i verkligheten, även mindre lokala variationer kan uppstå.

Sidan senast granskad den 19 februari 2023