Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Gul vädervarning för höga temperaturer för hela Västerviks kommun fredag, lördag och söndag

2022-08-11

SMHI har utfärdat en gul vädervarning, den tredje mest allvarliga färgen, för höga temperaturer för flera kommuner i norra Kalmar län och södra Östergötland. De höga temperaturerna kan innebära ökad ansträngning på kroppen vilket kan leda till problem för personer i framför allt riskgrupper. Vädervarningen gäller för fredag 12 augusti från klockan 11:00 till söndag kväll 14 augusti klockan 18:00. 

Det finns ett nytt vädervarningssystem i Sverige sedan hösten 2021 och det nya systemet ska ge mer relevanta och geografiskt mer träffande varningar. Det innebär att delar av kommuner nu kan omfattas av en varning, medan andra delar kan omfattas av andra varningar eller ingen varning alls.

Område som omfattas av fredagens, lördagens och söndagens gula vädervarning om höga temperaturer 12 till 14 augusti

bild på område med gul vädervarning hög temperatur 12 till 14 augusti 2022

Så här skriver SHMI i sin gula vädervarning som utfärdades torsdag 11 augusti:

Gul - Höga temperaturer norra och mellersta Kalmar län samt sydöstra Östergötlands län

Fredag till söndag väntas mycket varmt väder med dagstemperatur kring 30 grader.

Hur kan det påverka mig?

Ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

När?

12 augusti klockan 11.00 – 14 augusti klockan 18.00

Var?

Norra och mellersta Kalmar län utom den västligaste delen samt sydöstra Östergötlands län

Vad händer?

Ett högtryck med varm luft har växt in över den södra halvan av landet och värmen väntas kulminera under helgen med omkring 30 eller strax över 30 grader på dagarna. I början på nästa vecka avtar värmen långsamt samtidigt som det blir mer ostadigt väder.


Utfärdad 11 augusti klockan 14:37

Västerviks kommun gör för tillfället bedömningen att vi följer utvecklingen och informerar enligt vår rutin för vädervarning. Uppmaningen till alla i kommunen är att följa den faktiska väderutvecklingen och utvecklingen här på kommunwebben samt i massmedia. Vädervarningen bygger på en prognos och utvecklingen av temperaturen kan bli annorlunda i verkligheten, även mindre lokala variationer kan uppstå.

Sidan senast granskad den 11 augusti 2022