Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

FRG-utbildning stärker det civila försvaret i Västervik

2024-03-01, Arkiverad nyhet

Civilförsvarsföreningen i Västervik utbildar fler frivilliga som kan stödja den kommunala räddningstjänstens och andra kommunala verksamheters arbete när det saknas resurser i den ordinarie verksamheten. Redan 14 mars bjuder Civilförsvarsföreningen in till informationsträff för alla som är intresserade av att delta i den frivilliga resursgruppen FRG.

2017 bildade Västerviks kommun en grupp som kan stödja kommunens räddningstjänst med olika uppgifter under större eller mer komplicerade händelser med upp till 30 frivilliga personer. Gruppen heter FRG – Frivillig Resursgrupp i Västervik. I början av 2023 utbildades ytterligare 20 personer för att fylla på med resurser. FRG är med sina volontärer en viktig beståndsdel i Västerviks motståndskraft mot alla typer av störningar i samhället och därmed också i Sveriges civila försvar.

Bland de frivilliga som anslöt sig för sex år sedan fanns läkare, sjukvårdspersonal med stor erfarenhet, en pilot med erfarenhet från brandövervakning, före detta brandmän, företagare i transportnäringen, radioamatörer, lantmätare och en militär. Flera andra kompetenser har därefter anslutit till gruppen och arbetet med utbildning, vidareutbildning och övning pågår ständigt inom FRG.

De som tas ut till FRG-utbildning kommer att erbjudas kostnadsfria utbildningstillfällen där allt ifrån kriskommunikation och hjärt- och lungräddning till grundläggande kunskap och kommunens organisation kommer att gås igenom.
- Det finns plats för fler personer med olika specialistkompetenser i vår grupp och nu vänder vi oss ut till samhället igen för att fånga upp nya intresserade till kommande utbildningsomgångar, säger Hans Ellervik, ordförande i Västerviks Civilförsvarsförening, Kalmar läns Civilförsvarsförbund och ansvarig för FRG i Västervik. Han fortsätter:
- Nästkommande informationstillfälle är redan torsdag 14 mars då vi hälsar välkomna till ett möte hos räddningstjänsten på Östersjövägen 4 i Västervik klockan 18.00. Föranmälan krävs och vi vill att den ska skickas till mejladressen frgvvik@gmail.com

Västerviks kommun har intensifierat arbetet med organiseringen kring framtidens civila försvar och kommunens företrädare är mycket nöjda med att den lokala FRG-gruppen arbetar med så högt engagemang och har rekryterat volontärer med så hög kompetens:
- Det svenska totalförsvaret står i startgroparna för en mycket stor förvandling, inte minst i och med Sveriges inträde i NATO och det allvarliga säkerhetspolitiska läge som råder just nu, säger Västerviks kommuns räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson. Han lägger till:
- Kommunen har en nyckelroll för uppbyggnaden av det nya civila försvaret och i det arbetet ser jag FRG som en väldigt viktig resurs. Jag hoppas att många som funderat på hur de kan bidra på något sätt för att upprätthålla samhällets funktioner nu kan se det här som en bra möjlighet att bli en viktig del av samhällets motståndskraft mot alla former av störningar framöver.

Civilt försvar, beredskapsplanering, intresse för hemberedskap och för frivilligarbete är väldigt aktuella frågor för många i Västerviks kommun och Hans Ellervik tror och hoppas att det kommer att märkas i FRG:s rekryteringsarbete även fortsättningsvis:
- Det demokratiska svenska samhället har värden som är värda att försvara, det är en sanning som allt fler inser i dessa ganska allvarliga tider, säger Hans Ellervik och han avslutar:
- Det civila försvaret en fråga för alla och alla har något som de kan bidra med. Kommer du på vår informationsträff 14 mars kan du få reda på mer hur just du kan bidra.

Informationsträff FRG i Västervik

  • Dag: Torsdag 14 mars
  • Tid: Klockan 18:00
  • Plats: Räddningstjänstens lokaler, Östersjövägen 4, Västervik
  • Anmälan: mejla frgvvik@gmail.com

Exempel på uppgifter som FRG har hjälpt till med hittills sedan 2017 i Västerviks kommun:

  • Försörjning av räddningstjänsten med mat och bränsle, utbyte av personal vid ett flertal skogsbränder.
  • Ronderat kring skolbyggnader vid terminsstarter för att undvika skadegörelser.
  • Uppträtt på staden för att minska stöket på vissa platser.
  • Tillsammans med polis och kustbevakning också hjälpt till att förhindra stora båtstölder.
  • Arbetat med en stor oljeläcka utanför Flatvarp.
Sidan senast granskad den 1 mars 2024