Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Anne-Sofie och Albion bytte bana mitt i livet – snart färdiga undersköterskor

2022-11-14

Det är aldrig för sent att byta bana och hitta en ny väg i livet. Det är Anne-Sofie och Albion bra exempel på. De sadlade om från restaurangbranschen och började plugga på Komvux i Västervik. I december är de färdigutbildade undersköterskor.

Att utbilda mig till undersköterska är en av de bättre sakerna jag har gjort i livet. Visst är det en omställning att sätta sig i skolbänken igen, men det går. Det har både varit nyttigt och bra för mig på många sätt, säger Anne-Sofie.

Anne-Sofie och Albion vid en anatomisk modell

Anne-Sofie och Albion har snart läst färdigt sin tredje och sista termin på Komvux vård- och omsorgsutbildning. Albion berättar att det aldrig varit självklart för honom att vare sig sätta sig i skolbänken eller jobba inom vård och omsorg.

Jag tänkte att jag var för gammal för att plugga och att jag som man inte passade för detta yrke. Men jag fick bra stöd att komma i gång med studierna och kön spelar verkligen ingen roll. Det behövs alla typer av människor inom vården eftersom vi möter alla typer av patienter och omsorgstagare.

För Anne-Sofie kom vändpunkten i yrkeslivet under pandemin då hon blev permitterad från sitt jobb på ett hotell.

Jag ville göra nytta, inte sitta hemma och vänta. Så jag tog kontakt med ett boende och fick napp direkt. Dom välkomnade mig med öppna armar att komma och prova på yrket trots att jag saknade tidigare erfarenhet inom vård och omsorg. De värderade att jag hade jobbat med människor förut, fast på annat sätt.

Det som från början var tänkt som en tillfällig lösning blev en nystart i yrkeslivet. Ett ömsesidigt tycke uppstod mellan Anne-Sofie och boendet. Så pass att arbetsgivaren uppmanade henne att sadla om och börja studera till undersköterska. När hon är färdig med utbildningen i december väntar en fast anställning som undersköterska. 

Jag är så glad att jag vågade testa något nytt. Jag älskar det sociala och har alltid tyckt om att jobba med människor. Förut var jag en del av stora och viktiga stunder i livet som bröllop och festligheter. Nu är jag en del i andra viktiga skeden i livet. Det är fint. Att göra gott för andra är viktigt för mig.

Anne-Sofie och Albion studerar

Innan Albion började studera tillbringade han mer tid på restaurangen där han jobbade, än hemma med familjen. Han ville bort från sena kvällar och helger på jobbet och valde därför att testa något nytt.

Jag erkänner att jag var skeptisk innan men jag ville ge det en chans. Efter andra dagen på min praktik var jag fast och kände att detta verkligen var något för mig. Nu är jag verkligen övertygad om att jag har valt rätt.

Både Albion och Anne-Sofie blev överraskade att yrket innebär så många olika möjligheter och inriktningar. Som undersköterska har du möjlighet att arbeta inom flera olika verksamheter, där inriktning och arbetsuppgifter varierar. Det kan vara inom sjukvården, psykiatrin, äldreomsorgen och som stöd till personer med funktionsvariationer.

Jag valde att läsa till just undersköterska i stället för sjuksköterska på grund av patientkontakten och omvårdnadsbiten. Här får jag verkligen ta hand om människor och finnas där för den som behöver. Det är givande och meningsfullt för mig, berättar Anne-Sofie.

Pia

Pia och Annakarin är lärare på vård- och omsorgsutbildningen. De vill uppmana fler att våga ta steget mot en ny karriär som kan passa bättre. Det spelar ingen roll om du bestämmer dig för att byta bana oavsett ålder. Ingenting är omöjligt. Det finns stora möjligheter att vara flexibel i din utbildning på Komvux och du får möjlighet att lägga upp studierna efter dina förutsättningar.

Till den som tvekar vill jag säga: våga sök! Inom vården behövs alla olika personligheter, det finns en plats för de flesta. Majoriteten av våra elever får jobb direkt när de är färdiga, säger Pia

Annakarin, Pia, Anne-Sofie och Albion

Här kan du läsa mer om och ansöka till vård- och omsorgsutbildningen på Komvux

Sidan senast granskad den 14 november 2022