Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kommunal varslar om strejk för kockar och måltidspersonal

2024-04-09

Fackförbundet Kommunal har under måndag 8 april överlämnat ett varsel om strejk och blockad till flera kommuner i Sverige, bland annat till Västerviks kommun. Om ingen överenskommelse nås mellan centrala parter kommer strejken att starta den 18 april.

I fackliga förhandlingar mellan Kommunal, Sveriges kommuner och regioner och Sobona är man inte överens. Det handlar om krav på medarbetarsamtal och att löner ska betalas ut i rätt tid för förbundets medlemmar och bestämmelserna där som man inte är överens om. Även frågan om dispens för dygnsvila som ligger på bordet och är olöst. Kommunal har därför varslat om strejk och blockad med start 18 april. En blockad innebär att facket avser att stoppa vissa former av arbete och vi analyserar just nu vad det innebär för oss.

Västerviks kommun har lyckligtvis inte några kända problem med löneutbetalningar och medarbetarsamtal som det verkar finnas på annat håll, säger Anna Öhrling Elltorp, HR-och Kommunikationschef på Västerviks kommun. Men detta sköts på nationell nivå och vi kan inte påverka så mycket här eller sluta några lokala avtal.

I Västerviks kommun är yrkesgruppen kockar/måltidsbiträde inom utvalda verksamheter (medlemmar inom Kommunal) uttagna för strejk och arbetsuppgifterna sätts i blockad. Berörda verksamheter och chefer är informerade och vi följer utvecklingen.

Vi vet i dagsläget inte om varslet blir förverkligat, det kan mycket möjligt avblåsas och centrala parter kommer överens om nytt avtal. Men vi behöver förbereda oss och skapa en lägesbild om vad det kommer att innebära för våra verksamheter. Vi återkommer så snart vi vet mer, säger Anna Öhrling Elltorp.

Sidan senast granskad den 9 april 2024