Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Korta fakta om kommunen

Västerviks kommun är känd för Tjust skärgård med nästan 5 000 öar, den gamla hamnstaden Västervik och ett vackert, kuperat, omväxlande och sjörikt inland. 

Om du väljer att bosätta dig i Västerviks kommun kan du få ett bra boende i en miljö med vacker natur, ren och frisk luft. Du kan också få nära till arbete, service och fritid samt tillgång till en väl utbyggd samhällsservice. Du kommer med andra ord till en kommun som har förutsättningar för att göra det lätt för dig att trivas och må bra.

Västerviks kommun ligger i norra Kalmar län i nordostligaste hörnet av Småland och består bland annat av tätorterna:

  • Västervik
  • Gamleby
  • Ankarsrum
  • Överum
  • Gunnebo
  • Loftahammar.

I kommunen - som till ytan är södra Sveriges största - bor ungefär 36 700 invånare, varav 21 800 i centralorten, 2 800 i Gamleby, 1 200 i Ankarsrum, 1 100 i Överum, 1 000 i Gunnebo och 500 i Loftahammar. Övriga bor i de mindre tätorterna eller på landsbygden och i skärgården.

Några stora arbetsgivare i kommunen är bland annat CNH Industrial Sweden AB, Gbo Fastening AB, Elfa Sweden AB, Totebo AB, Saab Barracuda AB, Region Kalmar län och Västerviks kommun.

Kommunen styrs sedan senaste valet 2022 av en koalition av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala Westervikspartiet med stöd av Sverigedemokraterna. Kommunalråd är Harald Hjalmarsson (M).

Sidan senast granskad den 24 april 2023