Västerviks kommun visar vägen för ren ostkust med ny strandstädarkarta
Världshavsdagen firas varje år den 8 juni för att belysa havens stora betydelse för vårt dagliga liv. Västerviks kommun uppmärksammar det med lansering av strandstädarkartan. Lördag 9 juni arrangerar Västervik Tourist Center och en rad friluftslivs- och äventyrsorganisationer gemensamt Västervik Outdoor Festival i centrala Västervik. Då premiärvisar också Västerviks kommun den nya strandstädarkartan där privatpersoner, organisationer och föreningar gemensamt kan hjälpas åt att se till att stränderna i kommunen hålls rena och fina.
Idén med en strandstädarkarta kommer från västkusten där flera organisationer slutit sig samman och har sedan 2015 en riktigt smart och framgångsrik digital karttjänst som skapar förutsättningar för en ren kust. Nu är Västerviks kommun först ut med att lansera strandstädarkartan utanför Västkusten. Kommunen har tagit fram tjänsten med ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket och praktiskt stöd från Ren och Attraktiv Kust-samarbetet på västkusten och Länsstyrelsen i Kalmar län.
- Det här projektet tillkom efter att en av kommunens politiker, Sverker Thorén i Liberalerna, frågade om vi hört talas om att det fanns pengar att söka hos Naturvårdsverket för att arbeta på det här sättet. Samhällsbyggnadsenheten på Västerviks kommun fick ett uppdrag att arbeta med frågan och vi skyndade oss och fick ihop en bra ansökan som vi fick väldigt snabbt och positivt gensvar på. Vi kontaktade Länsstyrelsen och kustkommunerna i länet, så nu är de också med på tåget, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun.
- Vi kan alla hjälpas åt att minimera nedskräpningen i Östersjön – i första hand handlar det om att vi måste ta för vana att ta med skärpet hem igen eller lägga det i kommunens återvinningsstationer eller soptunnor. Tillsammans kan vi också se till att få bort det skräp som hamnat på stränderna genom det här nya verktyget strandstädarkartan, säger Gun Lindberg avslutande.
I praktiken fungerar strandstädarkartan så att den som har ett intresse av en specifik strandsträcka kan gå in på kartan och markera platsen med en av fyra olika färgade flaggor. En grön flagga indikerar att stranden är nystädad och att skräpet är bortforslat. En gul flagga betyder att du städat stranden och att du vill ha hjälp med att frakta bort skräpet. En röd flagga beskriver att du upptäckt en strand som är i behov av en större städinsats. Och en vit flagga innebär att du vill få med dig flera personer på en planerad städaktivitet på platsen vid en viss tidpunkt.
Strandstädarkartan premiärvisas på Västervik Outdoor Festival på Grönsaks- och Fiskartorgen i centrala Västervik lördag 9 juni, kom gärna och ställ frågor eller be att få en demonstration av hur tjänsten fungerar. Kommunen har flera medarbetare på plats som är redo att hjälpa till.
På Västervik Outdoor Festival 9 juni får allmänheten också vara med och leta skräp på stadens centrala strandlinjer ihop med friluftslivsaktörerna som deltar under dagen på platsen. Naturum kommer att genomföra dykningar i hamnbassängen för att på plats visa vad som absolut inte ska finnas på botten i Östersjön. Västervik Miljö & Energi som sköter renhållningen i kommunen kommer att forsla bort att insamlat skräp från Fiskartorget i slutet av dagen.
Du kan se strandstädarkartan redan nu på kommunens webbplats:
www.vastervik.se/strandstadarkartan
Mer info på webbsidan (inklusive relevanta länkar):
www.vastervik.se/strandstadning