Så kan kommunen laga mat utan el och vatten
Vad händer om elen försvinner, vattnet stängs av eller värmen inte fungerar, men tusentals elever ändå ska få lunch? Under Beredskapsveckan 2025 har kommunens måltidsservice testat sin krisberedskap i skolköken.
På Ludvigsborgsskolan i Västervik kan köket i en nödsituation tillaga upp till 4 000 portioner per omgång. Det är en del av kommunens beredskapsplan för att säkerställa att både barn och äldre ska kunna få mat även i svåra situationer.
Är det krig så är det, och då kanske vi inte kan vara särskilt kräsna. Men vi vill såklart ändå inte att eleverna ska ogilla maten, säger Niklas Ekström, områdeschef inom måltidsservice.
Under Beredskapsveckan testades recept från kommunens särskilda krismeny. Eleverna fick bland annat smaka på en favorit som snabbt blivit skolans “go to-rätt” i krislägen: ärter och bondbönor i tomatsås. Den är näringsrik, går fort att tillaga, fungerar både varm och kall och kan anpassas för olika specialkoster.
Tips på råvaror till ditt eget skafferi
Att ha ett litet lager hemma kan göra stor skillnad om något oväntat händer. Niklas tipsar om några saker som är både hållbara och användbara i många olika situationer:
- Svenskt kornris, mättande och näringsrikt
- Socker, håller i princip för evigt
- Laktosfri UHT-behandlad mjölk, kan förvaras i rumstemperatur och håller mycket längre än vanlig mjölk
- Torkade kryddor, piffar upp vilken maträtt som helst och håller länge
Vill du veta mer om hur du själv kan förbereda dig? Läs mer om kris och beredskap.