Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Förskollärarprogrammet, 210 hp

Som förskollärare får du följa och stödja de yngsta barnen i deras utveckling – från de första orden tills det är dags att börja skolan. Du står för fantasi och lekfullt lärande, oavsett om det handlar om att upptäcka naturen, prova på digitala verktyg eller matematik.

Din roll som förskollärare är att stimulera de yngsta barnen i ett lekfullt lärande, men också att anpassa undervisningen till olika åldrar och förutsättningar. Utbildningen varar i tre och ett halvt år och som utbildad förskollärare kan du arbeta i både förskola och förskoleklass.

Utbildningens innehåll och utlandsmöjligheter

Den första terminen får du en grundläggande förståelse för yrket genom kurser som bland annat handlar om förskolläraruppdraget, barns rättigheter och dokumentation.

Termin två till fem studerar du förskolepedagogik, som bland annat inkluderar barns språkutveckling och deras matematiska lärande. Du läser också teknik, naturvetenskap och estetiska lärprocesser för att kunna stimulera barns lek och lärande.

Under utbildningen fördjupar du din kunskap om musik, rörelse, bild, drama och digitala verktyg i relation till förskolans verksamhet. Den sjätte terminen fördjupar du dina kunskaper ytterligare genom olika kurser som handlar om sociala relationer, utvecklingsarbete, det pedagogiska ledarskapet och specialpedagogik. Under sista terminen gör du ett examensarbete.

Om du väljer att läsa utbildningen i Västervik, Vimmerby eller Hultsfred genomförs den via videokonferens i samarbete med Campus i Småland. Föreläsningar och seminarier sänds från utbildningen i Norrköping och du ingår i en studiegrupp med andra studenter på din studieort. Några träffar kan komma att förläggas i Norrköping.

Utbildningen ger dig möjligheter till internationellt utbyte, till exempel genom att läsa såväl kurser som verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utomlands.

Så fungerar det

Utbildningen är på heltid. Undervisningen är på plats på Campus Västervik. Föreläsningarna och seminarierna direktsänds från Norrköping. Du som student har möjligheten att ställa frågor muntligt till läraren under pågående föreläsning. På Campus Västervik kan du tillsammans med dina studiekamrater också använda våra öppna studieytor och grupprum för egna studier eller grupparbeten. Ett sådant utbyte med andra ökar dina chanser att lyckas med studierna.

Du som är student hos oss på Campus Västervik kommer vid ett par tillfällen åka på träffar i Norrköping. Linköpings universitet använder en digital lärplattform för kontakt mellan studenter och lärare. Inspelade föreläsningar förekommer och läggs ut på universitetets lärplattform.

Praktik under hela utbildningen

Du har under hela utbildningen nära kontakt med förskolor genom din praktik, den  verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU). I slutet av din utbildning har du lärt dig så mycket att du är mogen att ta ett helhetsansvar för förskollärarens arbetsuppgifter vid den förskola du gör VFU på. VFU är ett bra sätt att redan under utbildningens gång skapa kontakter med framtida arbetsgivare

Läs mer om förskollärarprogrammet

Sidan senast granskad den 1 november 2023