Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vanliga frågor om behörighet

Att börja studera på högre nivå är ett stort kliv i livet. Du har kanske frågor och funderingar kring hur det fungerar. Här samlar vi vanliga frågor. Om du behöver fler svar, tveka inte att kontakta oss, det lärosäte som driver utbildningen du vill söka eller Komvux, där du kan komplettera din behörighet och läsa upp betyg.

  • Olika behörigheter krävs för att komma in på olika utbildningar. För alla högskole- och universitetsutbildningar krävs grundläggande behörigheten. För att få grundläggande behörighet måste du ha:

    • Examen från ett högskoleförberedande program, eller
    • Yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3, alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6. Om de kurserna inte ingår i din gymnasieexamen kan du komplettera med dem i efterhand på till exempel komvux eller folkhögskola. 

    Källa: antagning.se

  • Förutom kravet om grundläggande behörighet för högskolestudier har många utbildningar också särskilda förkunskapskrav som är kopplade till utbildningens innehåll. Glöm inte att läsa noga vilken behörighet som gäller för den utbildning du vill söka!

  • Du kan läsa upp betyg eller nya kurser på Komvux, för att bli behörig. Du är behörig att studera på Komvux från och med den 1 juli det år du fyller 20 år eller om du har ett slutbetyg, examensbevis eller studiebevis från gymnasieskolan. Du ansöker via din hemkommun.

  • Att skriva Högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på en utbildning. Du ansöker då i en särskild urvalsgrupp, men måste också ha grundläggande behörighet. Det räcker inte med enbart ett resultat från Högskoleprovet.

Sidan senast granskad den 13 oktober 2023