”Vet inte varifrån vi hade rekryterat om det inte vore för Campus Västervik”
Redovisningsbyrån Accountor i Västervik ligger inte på latsidan när det gäller sin kompetensförsörjning. Sedan Campus Västervik startade utbildningen Redovisningsekonom för två år sedan har Accountor tagit emot sju studerande på så kallat Lärande i arbete (LIA). Av dessa har samtliga fyra som nu är färdigutbildade fått anställning i företaget.
– Jag vet inte varifrån vi hade rekryterat om det inte vore för utbildningen på Campus Västervik, säger Alexandra Eggertson, gruppchef på Accountor.
Accountors kontor, på Brunnsgatan i centrala Västervik, ger ett modernt och tilltalande intryck. De studerande på Campus vittnar om betydelsen av företagets fräscha lokaler, för var de ville göra sin arbetsplatsförlagda utbildning. Men viktigast var den sociala arbetsmiljön.
– Accountor berättade på ett seminarium för oss studerande om hur de arbetar med sammanhållningen på arbetsplatsen. Jag kände hur jag lyste upp när jag hörde det. Sedan gick jag förbi deras fina lokaler och då tänkte jag: Okej, här vill jag jobba! berättar Ebba Olsson, färdigutbildad redovisningsekonom och numera anställd på Accountor.
Ebba Olsson och kollegan Carita Karlsson, som också har blivit anställd efter sin utbildning, tar emot campuschef Jerry Engström i Accountors entré. Ansluter gör även de nuvarande LIA-praktikanterna, Johan Gustafsson, Josefin Andersson och Julia Engvall, samt Accountors gruppchefer Alexandra Eggertsson, Fredrik Viggvik och Erika Gardelin. Den inledande rundturen tar oss genom tre våningar, samt ett utrymme en trappa ned från entréplan där det finns plats för pingisbord och ett rum för en kommande massageterapeut.
Bästa platsen
På våning två har det öppna kontorslandskapet fri sikt upp till nock. Arkitekten som skapade kontoret inför Accountors inflytt 2015, lämnade kvar delar av planktaket som tillhörde den före detta polisstationens gymnastiksal. Skrivborden vid det stora fönstret mot Brunnsgatan i centrala Västervik får, av någon i sällskapet, beskrivningen ”bästa platsen på hela kontoret”. De platserna har Accountor tilldelat LIA-praktikanterna Josefin och Johan.
– Jag trivs jättebra här och känner mig inte som en praktikant. Kulturen är kanon, välkomnande. Jag hoppas få vara kvar efter utbildningen, berättar Johan Gustafsson.
Han beskriver en lättnad över att hans karriärsbyte hittills har gått bra. När han började studera till redovisningsekonom 2021, var det efter att ha varit yrkesverksam under många år i en annan bransch.
– Jag var redo för en förändring i mitt yrkesliv. Utbildningen till redovisningsekonom på Campus Västervik är jättebra. Jag är imponerad. Den är väl strukturerad, intressant och skoj. Och jag är glad över att det har gått bra för mig, trots att jag inte har pluggat sedan gymnasiet, säger Johan Gustafsson.
Tar emot flest praktikanter
Vi tar oss till översta våningen och ett avlångt mötesrum, där gruppcheferna berättar om Accountors historia och nuläge, som visar på en stor tillväxt men också vissa utmaningar. Inte minst kring att hitta rätt kompetens. När Campus skulle starta yrkeshögskoleutbildningen Redovisningsekonom, 2020, var Accountor med och påverkade innehållet, och sitter sedan starten med i styrelsen för utbildningen. Byrån har tagit emot fler LIA-praktikanter från programmet än någon annan verksamhet. De första fyra, som nu är färdigutbildade, har fått anställning. Under hösten 2022 gör tre personer sin LIA på företaget och till våren blir de fyra.
– Först tänkte vi bara ta in en på praktik, men när många verkade så bra tänkte vi att vi nog klarar fler. Nu ser vi att de tar hjälp av varandra. Alla som har gjort LIA hos oss har bidragit med driv och mycket energi, säger Alexandra Eggertson, gruppchef på Accountor.
Josefin Andersson, som under hösten gör sin första LIA-period på Accountor, fyller i:
– Det har varit en trygghet att vara flera på LIA som har varandra, och att vi har dem som nyligen har gjort sin LIA och är anställda här nu, säger hon.
Att företag engagerar sig aktivt i sin kompetensförsörjning är avgörande för hur samhället gemensamt kan möta utmaningar kopplade till kompetensbrist, anser campuschef Jerry Engström.
– Vi från Campus gör så mycket vi kan för att möta arbetsmarknadens behov av kunskap och kompetens genom eftergymnasial utbildning och forskning. Men det räcker inte att verksamheter bara meddelar sina behov, de behöver också vara beredda att ta emot studenter på praktik, så att de kan genomföra sin utbildning och komma ut på arbetsmarknaden. Accountor är ett föredöme vad gäller att göra sin del, säger Jerry Engström.
Fredrik Viggvik, gruppchef på Accountor, är mycket positiv till att tillgången till rätt kompetens finns lokalt.
– Vi är väldigt nöjda med samarbetet som vi har haft med Campus kring utbildningen, säger han. Det är mycket bra kvalitet på de studerande. Vi erbjuder dem också mycket internutbildning, så att de har möjlighet att lyfta och kliva vidare i sin utveckling, med YH-utbildningen som bas.
Jerry Engström passar på att fråga om företaget har behov av ytterligare utbildningar från Campus för att klara kompetensförsörjningen. Till svar får han en kvalificerad ekonomutbildning, gärna med inriktning mot fastighetsekonomi. Accountors stora tillväxt de senaste åren ser inte ut att stanna av framåt, och planer finns för ytterligare rekryteringar det närmaste året. Innan vi skiljs åt kommer vi fram till att det finns all anledning att fortsätta dialogen och det goda samarbetet, Accountor och Campus Västervik emellan.
Redovisningsbyrån Accountor
Redovisningsbyrån har funnits i Västervik sedan år 2000. Det blev en del av Accountor Sverige 2015 och därmed ett av företagets åtta kontor i Sverige. Kontoret i Västervik är inriktat mot fastighetsredovisning och är byråns näst största med för närvarande uppåt 50 anställda.