Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Solveig, 90 år: Skärmen är det bästa som har hänt mig på länge

2023-04-03

Solveig Thorsson, 90 år, från Västervik kände sig ledsen. Det var november 2022 och hon skulle fira den kommande julen ensam. Vad hon inte visste då var att Campus Västervik hade startat ett nytt projekt. I projektet får äldre testa en modern skärm för att hålla kontakt med sina nära. I december fick Solveig sin skärm, som visade sig bli en riktigt bra julklapp.

Solveig Thorsson tar emot i sitt hem. Det är en solig dag, men hon har inte varit ute på länge. Snö och is innebär en risk för att halka. En risk hon inte är beredd att ta. Ljuset når i alla fall in i köket och lyser upp en färgglad krukväxt på bordet. Där står också en stor svart skärm. Det är på grund av den som vi från Campus Västervik besöker Solveig den här dagen.

– Skärmen kom som en julklapp, berättar hon. Jag var så ledsen förut. Kände att jag inte hade något att leva för. Nu har jag kontakt med barn och barnbarn varje dag, via skärmen. Och jag kan se dem. Det är underbart! Mitt humör har blivit mycket bättre. Jag känner mig inte ensam längre.

Del av projekt

Skärmen i fråga kallas för KOMP. Den är specialanpassad för att äldre personer, på ett enkelt sätt, ska kunna ta emot videosamtal eller meddelanden från nära och kära. Eller se bilder som de skickar. Solveig Thorsson är en av 25 personer, över 75 år och boende i Västerviks kommun, som får chansen att testa skärmen under ett års tid. Möjligheten ges via projektet ”Vad händer i dag?”, som Campus Västervik driver och som finansieras av Kampradstiftelsen.

– Många kanske har testat paddor och andra slags skärmar förut, men slutat för att det blev för krångligt. Med den här skärmen kan man inte göra fel, berättar Klara Björkum, bitr. projektledare, Campus Västervik. 

Skärmen har endast en knapp. Solveig behöver bara slå på eller stänga av skärmen. Klara Björkum har sedan tidigare lagt in vilka personer som kan ringa upp och när de ringer svarar skärmen automatiskt efter tio sekunder. Nu hoppas Klara att alla 25 skärmar ska få ett hem. Att testa en skärm är frivilligt och vid tiden för besöket hos Solveig finns åtta skärmar kvar att erbjuda. Solveig tror att vissa äldre är oroliga för att hantera tekniken. Till dem hälsar hon:

– Tveka inte, ta chansen! Skärmen är lätt att hantera. Den är det bästa som har hänt mig på länge.

Ingen familj i Västervik

Solveig Thorsson flyttade till Västervik 1968, från Göteborg. I dag är hennes barn och barnbarn utspridda i landet. Men sedan skärmen kom in i deras liv har Solveig daglig kontakt med familjen. Hon hörs mest med äldsta dottern, Tina Lindström, som bor i Kalmar. Under vårt besök hos Solveig ringer skärmen. Efter tio sekunder dyker Tina och sonen Gustav upp på skärmen. De dricker kaffe och undrar om Solveig vill vara med och fika, på sitt håll.

– Mamma kan vara med på ett mycket enklare sätt nu. Hon känns så nära, berättar Tina.

När de inte fikar, kan Solveig få se sig runt i barnens eller barnbarnens hem, säga hej till sina barnbarnsbarn eller kika på semesterbilder. Tina och hennes familj har nyligen varit i Thailand i flera veckor. Solveig kunde enkelt följa reseäventyret med hjälp av skärmen.

”Inte lika dåligt samvete”

Att skärmen är enkel är dock bara första steget för ett lyckat resultat. För att Solveigs skärm ska ringa varje dag, måste det finnas en person på andra sidan. Någon som vill ta kontakten.

– Jag bor och jobbar i Kalmar och har många barn och barnbarn, berättar dottern Tina. Så jag hinner inte besöka mamma så ofta. Men att ringa från en app till mammas skärm gör det enkelt att ändå hålla kontakt. Jag har inte lika dåligt samvete längre, berättar hon.

Barnbarnet Gustav Eliesersson har nyligen flyttat till radhus. Mormor har ännu inte kunnat resa till Kalmar för att se det nya boendet.

– Det är jättetrevligt att prata så här, säger Gustav. Och mormor har kunnat se hur jag har det i nya huset.

Ökad trygghet en bonus

Under samtalet kommer de på fler fördelar med skärmen. De har kommit överens om att Solveig sätter på den när hon är hemma. Då får alla som vill ringa till henne. Om skärmen är på, utan att Solveig kommer för att prata när någon ringer, vet familjen att något kan ha hänt. 

– Om jag till exempel har ramlat, kan de lättare få reda på det. Vi har kommit överens om att de kan ringa till en sjuksköterska som bor i mitt hus, om de blir oroliga, berättar Solveig.

När projektet är slut hoppas hon få behålla sin skärm. Enligt Klara Björkum ska det inte vara något problem.

– De som trivs med skärmen får ha den kvar, men det kan tillkomma en kostnad för internet om man inte redan har det, säger Klara Björkum.

Fakta: Projektet ”Vad händer i dag?”

Projektet handlar om att ge äldre på landsbygden möjlighet till daglig visuell kontakt med exempelvis familj, vänner och vårdgivare. Syftet är att kommunikationsverktyget KOMP ska bidra till att öka livskvaliteten hos äldre. KOMP har tidigare visat sig utöka äldres kontakt med släktingar, vänner med flera, i de fall då användarna har varit positiva till tekniken och personal, såsom hemtjänst, varit införstådd.

Projektet sker inom Västerviks kommun. 25 personer, som är 75 år och äldre, har möjlighet att få KOMP installerat i sina hem. Bland dem som anmäler intresse kommer lottning att avgöra vilka som erbjuds deltagande. Projektet genomförs av Campus Västervik, äldreomsorgen och Träffpunktsverksamhet i Västerviks kommun och finansieras av Familjen Kamprads Stiftelse.

Sidan senast granskad den 3 april 2023