Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Startsida [snabbkommando alt 1] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Industritekniska programmet

Tjej och kille som arbetar vid en maskin

I en tid då automatiserad tillverkning och modern teknisk utrustning kräver utbildade medarbetare är det Industritekniska programmet på Västerviks Gymnasium yrkesutbildningen för dig som vill ta det första steget ut mot ett spännande arbetsliv inom modern industri. Behovet efter tekniskt utbildad personal är stort både nationellt och internationellt vilket kan göra att hela världen kan bli ens arbetsfält.

På det Industritekniska programmet möter du engagerade lärare i en trivsam miljö där vi erbjuder tre olika inriktningar: Produkt- & maskinteknik, Svetsteknik samt Driftsäkerhet & underhållsteknik. Efter dina 3 år på programmet kan du ta en yrkesexamen vilket innebär att du är anställningsbar direkt efter studenten. Med rätt val av kurser kan man även uppnå högskolebehörighet.

Utbildningen är både praktisk och teoretisk och du kommer att få arbeta med många spännande och lärorika projekt under din gymnasietid. Positivt är om du har ett intresse för att skapa, både i verkliga projekt och i simuleringsmiljöer. Du kommer att, under din utbildningstid på programmet, få möjlighet att utveckla kunskaper, förmågor och ett kreativt förhållningssätt till problemlösning som du kommer ha nytta av i ditt framtida yrkesliv.

Det Industritekniska programmet är certifierade av Teknikcollege vilket innebär att du som söker kommer ha möjligheten att läsa ytterligare 300 poäng utöver de 2500 ordinarie poängen. Detta för att göra dig än mer förberedd för ett yrkesliv eller vidarestudier efter gymnasiet. Det innebär också att du kommer att få utbildning i modern utrustning och i kreativt stimulerande lärandemiljöer.

Minst 15 veckor av utbildningen innehåller så kallad APL. Det betyder att du under dessa veckor är ute på något företag på arbetsplatsförlagt lärande. Detta ökar dina möjligheter till anställning efter avslutad utbildning. Det finns ett stort behov av duktiga medarbetare och de flesta av våra tidigare elever har fått jobb efter gymnasieexamen.

Hos oss får du arbeta i en trygg miljö med intressanta kurser där det även finns stora möjligheter till att anpassa utbildningen efter just dina förutsättningar och behov. Programmet ger dig helt enkelt en stadig grund att stå på i arbetslivet eller steget mot teknisk högskola.

Västerviks Gymnasium erbjuder inriktningarna:

  • Driftsäkerhet och underhåll
  • Produkt och maskinteknik (CNC)
  • Svetsteknik

Läs mer om Industritekniskaprogrammet genom att ladda ner VGYs katalog för
2022-2023, du hittar den under "Relaterad information" längst upp till höger på sidan. 

Sidan senast granskad den 25 november 2022
Innehållsansvarig: Charlotte Aspeteg