Att driva UF-företag

Östersjövägen 6
Tfn 0490-25 43 00
gymnasiet@vastervik.se

Här finns de flesta program som BA, EE, EK, ES, HA, HV finsnickeri, HV frisör, IN, IM, NA, SA och VO samt största delen av Gymnasiesärskolan. Här har större delen av lärar-, administrations- och ledningspersonalen sina arbetsplatser.

SaXcess - Frisör och Shop

Bokning, Tfn: 0490-25 42 65

RL-programmets Resturang (fd Saluhallen)

Tfn 0490-25 42 28
Här hittar man RL-programmet och gymnasiesärskolans program för Hotell, restaurang och bageri.

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsnämnden

Lego UF på UF-mässa

I åk 2 och/eller 3 har du möjlighet att starta ett UF-företag. Här får du unik kunskap om, och erfarenhet av, företagande. Företaget tar fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och utformar en affärsplan. Till ditt företag knyts en rådgivare/ mentor från det lokala näringslivet. För att sälja och marknadsföra er produkt ingår det i kursen att vara med och ställa ut era produkter på mässor, göra redovisningar och skriva rapporter.

Företaget ska vidare boka in möten med potentiella kunder, leverantörer och samarbetspartners. Vid vårterminens slut avvecklas företaget och ni utformar en årsredovisning. Alla elever som driver företag på Västerviks Gymnasium har här en möjlighet att utveckla sin affärsidé efter skolans slut.

Intervju med UF-företag

Mats Wredberg ekonomi och UF-lärare har intervjuat ett av skolans många UF-företag läsåret 17/18, Heft-it UF.

Beskriv er affärsidé

Vår affärsidé är att importera och sälja Lego-kompatibla självhäftande remsor som gör att man kan bygga med Lego på alla möjliga ytor, vilket tar legobyggandet till helt nya dimensioner. Remsan är gjord av silikon vilket gör den väldigt flexibel, och den är även utrustad med en 3M-häftmassa på baksidan vilket gör att den kan fästa till ytor som trä, metall och plast.

Hur kom ni på er affärsidé?

Det började med oenighet och många förslag diskuterades. Tidigt kom vi på att vi ville importera produkter från Kina. Vi letade efter någon vara inom leksaksområdet. Vår VD, Philip Pettersson, hittade till slut den remsa som sedan också blev vår affärsidé. Det roliga med denna vara var att den var väldigt ny på marknaden samtidigt som vi tyckte att det var en häftig produkt.

Hur har ert UF-år sett ut?

Vi började UF-året med att registrera oss som UF-företag och komma på en affärsidé. Vi gjorde en affärsplan och en marknadsundersökning för att se om affärsidén var genomförbar. Snabbt efter det så skaffade vi en lämplig rådgivare som hade erfarenhet i branschen och kunde hjälpa oss. Vi fick vår första leverans i mitten av november och började sälja direkt, faktiskt samma dag. Vi hade lyckats samla ihop lite beställningar innan leveransen kom in. Vi har haft flera säljtillfällen sen dess, och vi har även sålt via Facebook och vår egna webbshop. Vi lade ner mycket tid på den regionala UF-mässan, speciellt på montern soms blev fantastiskt fin.

Vilka erfarenheter och kunskaper har ni fått från att driva ett UF-företag?

Under UF-året har vi fått goda erfarenheter av att driva ett mindre företag som främst gått ut på att återförsälja varor, i det här fallet Lego-kompatibla remsor. Vi har dessutom fått insikt i att marknadsföra våra produkter med allt från sociala medier till en egen hemsida och på detta sätt få kontakt med potentiella konsumenter. Vad gäller ekonomidelen så vet vi nu hur man bokför samt hur man sammanställer olika budgetar, resultaträkning och balansräkning. Hur man finslipar och förbättrar en säljpitch har även det varit till stor nytta och är något som vi i företaget nu bemästrar. Erfarenheter om hur man kontaktar leverantörer för en vara och hur man på en professionellt sätt för en dialog med dessa har varit en annan bra lärdom. Att genomföra bolagsstämmor och andra formella möten var också något nytt och är nu något vi skulle kunna göra i sömnen.

Sidan senast granskad den 17 september 2018
Innehållsansvarig: Jenny Gustavsson

Västerviks Gymnasium

Östersjövägen 6