Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nu tar de examen!

2023-05-29

Det är examenstider på Campus Västervik. Fyra klasser firar avslutningen på sina utbildningar. Nu väntar arbetslivet för nyblivna sjuksköterskor, socialpedagoger, redovisningsekonomer och lärare i fritidshem. Karolina Alm är en av dem. Efter tre års studier går hon direkt till fast arbete som lärare i Västervik.

De studenter som tar examen gör det under vecka 22 och 23:

  • 15 studenter tar examen från Sjuksköterskeprogrammet, vid Linnéuniversitetet. Det firas med fika på Campus den 1 juni och examen vid lärosätet i Kalmar dagen efter
  • Från Socialpedagogiska programmet, vid Högskolan Väst, tar de 19 studenter som studerar på Campus Västervik examen den 2 juni
  • Samma dag samlas 12 studenter från programmet Grundlärare i fritidshem, vid Linköpings universitet, för examensfirande
  • Vecka 3 är det redovisningsekonomernas tur. De firar sin examen från programmet Redovisningsekonom, via TUC Yrkeshögskola, den 9 juni

Campus Västervik vill önska stort grattis till er utbildning och lycka till i framtiden!

Direkt till arbete

Redan nu ser det ut som att nästan samtliga har fått jobb. En av dem är Karolina Alm. Den 2 juni blir hon och hennes klasskamrater de första med sin yrkestitel – Grundlärare i fritidshem – att ta examen i Västervik. Och måndagen efter examen startar Karolinas nya jobb som lärare, på fritids och i bild, på Ljungbergaskolan i Västervik.

– Jag är superpeppad! Ljungbergaskolan verkar vara en trevlig skola. Jag ser fram emot att börja jobba igen. Och att få lön, säger Karolina Alm.

Hösten 2020 började hon utbildningen, som bedrivs av Linköpings universitet och startade för första gången på Campus Västervik. Före dess jobbade Karolina på Marieborgsskolans fritids. Då som vikarierande fritidsledare.

– En kollega lurade med mig till utbildningen, skojar Karolina, under en kaffepaus från sitt examensarbete. Vilket hon gör tillsammans med den medlurande kollegan. 

Utan Campus, inget plugg

Hon har försökt förut. Att bli lärare, alltså. Men utbildningen hade inte rätt inriktning, så Karolina hoppade av. När hon sedan blev hon förälder och flyttade till Västervik gjorde omständigheterna att högre studier blev svårare att få till. Men när Grundlärare i fritidshem skulle starta på Campus Västervik tog hon chansen och ansökte.

– Det hade inte funkat för mig att läsa på distans. Jag behöver vara på en plats som inte är hemma. Att flytta var inte heller aktuellt, berättar Karolina som bor i Västervik med man och tre barn.

Att vara student på Campus Västervik ger Karolina 10 av 10 möjliga poäng.

–  Vi studenter har varit en prioriterad del av Campus. Vi har alltid fått den hjälp vi har behövt. Campus har varit en oas för mig att komma till, för att läsa och tänka. Här är alltid rent och fint, lugnt och tyst. Det har varit en bra studietid. Jag kommer att sakna gemenskapen. 

Bättre arbetsvillkor

Hon tycker att VFU-perioderna har varit roligast. Då hon har gjort praktik på olika skolor i kommunen.

– Den tiden var guld. Det känns som jag känner varenda unge i stan nu, säger Karolina. 

Den verksamhetsförlagda utbildningen har gjort det möjligt för henne att lära känna olika skolor och knyta kontakter i branschen. Och det var tack vare en ny kontakt som Karolina fick tips om jobbet på Ljungbergaskolan. Nu ser hon fram emot att börja jobba igen. Och tack vare sin utbildning blir arbetssituationen klart bättre än den var tidigare. 

– Som vikarie fick jag arbete en termin i taget. Jag kunde aldrig planera framåt, inte få lån till hus. En stor motovation till att studera var också att få fast jobb och bli rätt person på rätt plats, säger Karolina. Jag är supertacksam för den här möjligheten. Jag tycker också att skolorna ska vara tacksamma, som får så många behöriga lärare till sina fritidshem.

Sidan senast granskad den 29 maj 2023