Gunnebo Fastening Systems AB: ”Så många fördelar att arbeta med kompetensutveckling”
Spik- och skruvtillverkaren Gunnebo Fastening Systems AB har en 250-årig historia att blicka tillbaka på men föredrar att ha siktet inställt på framtiden. Ett av företagets strategiska beslut för framgång är att satsa på kompetensutveckling – genom projektet Kompetenslyft Kalmar län, som Campus Västervik är med och driver.
Vårsolen riktar ett starkt strålkastarljus på Gunnebo Fastenings byggnadskomplex, som stått stadigt i orten med samma namn sedan 1800-talet. Här tillverkas vanligtvis spik och skruv men just i dag bygger arbetslagen, som har samlats i ett av huvudkontorets mötesrum, torn av spagetti och marshmallows. Stämningen är uppsluppen men ovissheten stor. Vilket av de två lagen har klarat av att bygga det högsta tornet? Vinnartornet visar sig mäta hela 94 cm, mot andra lagets 88. Efter välförtjänt jubel är det dags för fika.
– Det här är tredje delen av vår ledarskapsutbildning, berättar kursledaren Bengt Kallenberg i kön till kaffemaskinen.
Övningen kallas föga förvånande för Spagettitornet och syftar till att stärka lagkänsla och samarbete deltagarna emellan. Gunnebo Fastening tar del av kurspaketet genom det regionala samverkansprojektet Kompetenslyft Kalmar län – ett ESF-projekt som drivs av Nova Utbildning, FoU och Affärsutveckling, Campus Västervik, IUC Kalmar län och med stöd av Region Kalmar län. Projektet erbjuder anställda inom industrin och industrinära verksamhet kostnadsfri kompetensutveckling, genom kurser som är skräddarsydda efter behov. Syftet är också att bättre rusta industriföretag för effekterna av Covid-19-pandemin.
– Jag blev kontaktad av projektet när det drog igång. Vi såg allihop att det kunde leda till något bra. Vår ledningsgrupp tog beslutet att vara med och jag gick med i projektets styrgrupp, berättar Edin Silic, maintenance engineer manager på Gunnebo Fastening.
Han fortsätter:
– Att jobba med kompetensutveckling är en strategisk satsning från vår sida. Vi satsar på att vara en attraktiv arbetsgivare, som går framåt, utvecklas och ger tillbaka till våra medarbetare. Vi vill involvera alla medarbetare och ta vara på den fina energi som finns.
”Jag har utvecklat mig jättemycket”
Rent praktiskt har företaget startat med att bedöma var det finns kompetensluckor och därefter undersöka vilka utbildningar som behövs i vilken grupp, för att fylla luckorna.
Två av de medverkande i dagens ledarskapsutbildning är Azad Eklund Rasul och Fredrik Jönsson. Trots Fredrik Jönssons 30 år inom företaget är rollen som driftledare relativt ny. Men att gå en kurs för att bli varmare i kläderna var till en början ingen självklarhet.
– Jag undrade först vad det skulle vara bra för. Men nu tycker jag att jag har fått en bra verktygslåda kring saker som jag inte har tänkt på tidigare. Bland annat har jag lärt mig hur viktigt det är att lyssna och vara tydlig. Det finns saker att jobba på, säger han.
För Azad Eklund Rasul är rollen som Teamledare också färsk och kunde, före kursen, orsaka mycket stress.
– Genom ledarskapskursen har jag utvecklat mig jättemycket, berättar han. Situationer som tidigare gjorde mig stressad hanterar jag mycket lugnare nu. Jag har också blivit bättre på att planera och leda och utveckla personal.
Edin Silic inflikar:
– Azad leder nu det team som visar mest utveckling hos oss.
Fler företag kan ta chansen
Hittills har 109 företag i regionen anslutit sig till Kompetenslyft Kalmar län. Men när projektet nu har gått in på sitt sista verksamhetsår har många företag ännu inte tagit del av någon kurs. På Gunnebo Fastening vill man uppmuntra andra att ta steget.
– Det finns så många stora fördelar, säger Claes Arnesson, VD. Vi har valt att gå kurser via Kompetenslyft Kalmar län därför att de är flexibla. Det är avgörande att de kan vara här på plats hos oss. Det gör det lättare för oss att hitta tiden och att låta många delta samtidigt. Kurserna är också anpassade efter de kunskapsluckor vi behöver fylla, fortsätter han.
Kafferasten är slut och kursledaren ropar in alla deltagare till det avslutande passet. Men för Gunnebo Fastening tar arbetet med kompetensutveckling inte slut här.
– Nu när vi ser hur mycket vi får tillbaka är det lättare att fortsätta satsa, säger Claes Arnesson.