Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Visualiseringsbilden klar för nya Storgatan

2024-04-11

Nu presenteras den första visualiseringsbilden på nya Storgatan i Västervik. Bilden föreställer det förväntade slutresultatet och är framtagen av teknikkonsultföretaget Sweco. Det är samma företag som kommer att bistå kommunen i arbetet med att göra Storgatan till ett gångfartsområde.

Platsen runt Storgatan beskrivs som ett av Västerviks viktigaste stråk. Omgörningen syftar till att skapa de bästa förutsättningarna för en så levande, attraktiv och fungerande stadskärna som möjligt.

Att platsen görs om till ett gångfartsområde är för att skapa en mer trivsam gata med utrymme för människor. En undersökning visar dessutom att just gångfartsgata är det mest gynnsamma alternativet för handeln på Storgatan.

Med den här bilden vill vi förmedla tanken som vi har med att skapa en trivsam och trygg gata där man vill vara. En gata där människan får större utrymme, bilen mindre. Det kommer att bli en plats där det finns grönska och platser att sitta och mötas på. En gata som man är stolt över, säger Sofia Hjertqvist, landskapsarkitekt på Västerviks kommun.

Att göra om Storgatan till ett gångfartsområde innebär att hastigheten kommer att sänkas till gångfartshastighet. Det innebär cirka sju kilometer i timmen.

Tidigare har bilarna haft företräde på Storgatan. En av flera förändringar i och med projektet kommer vara att trafikanterna kör längs med gatan på de gåendes villkor, vilket syns tydligt på den nya visualiseringsbilden.

Idén om att göra Storgatan till ett gångfartsområde kom efter ett förslag från lokala handlare, krögare och fastighetsägare. De önskar göra gatan trivsammare. Storgatan är även i behov av upprustning. Många av ledningarna under marken är gamla och behöver bytas ut. Västerviks kommun, i samarbete med Västervik Miljö & Energi AB, väljer därför att ta ett större grepp om området. Det genom att kombinera önskemålen med det nödvändiga underhållet.

Arbetet på Storgatan kommer att börjas märkas under hösten när vi sätter i gång att gräva längs med Stora torget, säger Samuel Hermelin, utredningsingenjör på Västerviks Miljö & Energi AB.

Projektet att utveckla Storgatan är stort och tidskrävande. Arbetet kommer att ske i flera etapper. Det beräknas att påbörjas under 2024 och projektets preliminära slutdatum är under 2027.

Läs mer om projektet med nya Storgatan

Sidan senast granskad den 11 april 2024