Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nya insatsen ger ökat hopp om jobb

2024-04-16

Kompetensen fanns där, lokalen och materialet likaså. Det fick samordnaren Anja Coe att fundera över hur personalen på Knutpunkten kunde ta tillvara på verksamheten utanför ordinarie öppettider. Lösningen blev den öppna verksamheten ”Torget”.

Principen är enkel. Det handlar alltså om öppna, helt kostnadsfria, aktiviteter för att hjälpa kommuninvånarna att komma närmare arbetsmarknaden. Ingen anmälan krävs, det tas inte heller någon närvaro på plats.

Inför ett pass finns här alltid någon som möter deltagarna och visar dem till rätta. Sedan anpassar vi innehållet utifrån gruppen som finns på plats, säger Anja Coe.

I grund och botten består Torget av fyra pass per vecka med fyra olika fokusområden. Schemat sträcker sig över 10 veckors tid, och den aktuella omgången pågår från 15 april till 20 juni.

På måndagar är det fokus på samhället i stort, tisdagar handlar mer om hälsa och onsdagar är extra inriktade på arbetsliv. Det sista passet som infaller varje torsdag är ett drop in-pass där deltagarna, med deras behov och intressen, styr innehållet till fullo.

Genom Torget kan vi hjälpa dig med att exempelvis skriva CV, lära dig om dina rättigheter, skyldigheter och om stresshantering, säger Anja Coe.

Två solskenshistorier á la Torget

En deltagare som flitigt har besökt Torget sedan första omgången i vintras är Issa Issa.

Jag träffat många nya människor och fått chansen att utveckla mig i det svenska språket. Under passen har vi diskuterat framtidsplaner och viktiga ämnen kopplat till det, som exempelvis hur det fungerar ute på en arbetsplats, säger Issa.

Ännu en deltagare som kan gå i god för hur bra det fungerar med Torget är Jordan Andersson. Även han tipsades om initiativet inför dess första omgång och deltagandet har överraskat honom på flera sätt.

Jag möttes direkt av en ”aha-känsla”. När jag tog del av upplägget så tänkte jag först att jag hade koll på det mesta, men när jag sedan kom hit så insåg jag fort att det finns mycket att lära, säger Jordan.

Som pricken över i:et har de båda killarnas deltagande visat sig vara lönsamt, även utanför Torgets öppettider. Med en hjälpande hand från personalen så har Jordan lyckats knipa ett studiebesök hos en arbetsgivare, och Issa har fått jobb på Återbruket! Delad glädje är sannerligen dubbel glädje!

Känner du en potentiell deltagare? Hjälp oss hitta varandra!

Att besöka Torget kan vara ett bra första steg för den som behöver komma utanför dörren, därför vill samordnaren Anja Coe skicka med ett par handfasta tips för hur du kan hjälpa någon i din närhet att våga ta steget!

Hitta rätt fokus

Med en positiv inställning kommer man långt. Att ställa sig frågan "Vad kan det här ge mig?" är ibland det som behövs för att en person ska förstå syftet med att delta.

Uppmuntra till att testa

Att närma sig arbetsmarknaden är en process som måste få ta tid. Just därför är det så viktigt med det första lilla steget. Det kan vara gott nog att komma till Torget en liten stund och bara säga hej.

Följ med

Till Torget är alla välkomna, även anhöriga till den som deltar. Ibland kan det kännas enklare att komma till ett nytt sammanhang om det finns en trygg punkt att luta sig mot.

Sidan senast granskad den 16 april 2024