Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vi skänker bort sommarblommor - välkommen att hämta Dahliaknölar!

2022-09-29

Nu skänker vi bort Dahliaknölar från sommarens planteringar. Välkommen att hämta en per hushåll fredag 7 oktober mellan klockan 12-15 i vårt växthus på Materialgården, Kristinebergsgatan 20 i Västervik. 

Den vackra Dahlian hade huvudrollen i årets sommarplanteringar runt om i kommunen. Nu skänker vi nu bort knölarna dem så de kan blomma i din trädgård nästa sommar.

– Det är roligt om växterna kan komma till glädje i någons trädgård istället för att komposteras, säger Julia Johansson, parkarbetare på Västerviks Miljö & Energi. Tillsammans med kollegan Susanne planterar de och sköter om sommarblommorna på uppdrag av kommunen.

Susanne och Julia bredvid blommor

Det är först till kvarn som gäller, men vi hoppas att så många som möjligt ska få med sig en Dahliaknöl hem till sin trädgård. Därför delar vi ut en knöl per hushåll till en början. Sorten är Dahlia x Hybrida "Collection 'Pink Spider" Kaktusdahlia. Ta gärna med en påse att ta knölen i.

Så vinterförvarar du Dahlian

Susanne och Julia tipsar om hur du bäst vinterförvarar knölen:

– Lägg knölen i en låda och ställ den mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och det är dags att börja förgro knölarna. En källare är jättebra så länge det är frostfritt. När våren kommer plockar du upp knölen och antingen förgror eller planterar ut den direkt, säger Julia.

Mer om blomsterprogrammet

Dahliorna är en del av Västerviks kommuns blomsterprogram.
Här kan du läsa mer om sommarens planteringar i kommunen

Dahlior

 

Sommarplantering

Sidan senast granskad den 29 september 2022