Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Fritt och ansvarsfullt – Liza och Emeli trivs med jobbet i hemsjukvården

2017-03-01

Solen går upp över Hagnäsgårdens äldreboende i Gamleby. På övervåningen håller hemsjukvården till. Utanför väntar knotiga gamla ekar på våren i det låga ljuset. Här inne har sjuksköterskorna morgonmöte. De börjar med några minuters mindfulness, för att landa och samla tankarna innan dagens uppdrag delas ut.

– Det är väldigt fritt, säger Liza om sitt jobb som sjuksköterska i hemsjukvården. Jag får lägga upp hur min dag ska se ut. Får komma ut. Komma hem till patienterna. Där i sin egen hemmiljö kan de vara sig själva; det blir lättare att skapa en naturlig relation. Och vi har möjlighet att komma tillbaka till samma patient, ibland under flera år. Det är fint med så långvariga vårdkontakter.

Hemsjukvården tar hand om dem som inte själva kan ta sig till vårdcentralen. Alla patienter är inte gamla. En smittorisk kan till exempel göra det olämpligt för ett barn att lämna hemmet.

– Jobbet är mycket varierat, konstaterar Liza. Det kan vara att åka hem till ett barn som fått utslag och bedöma om det är vattkoppor eller något annat. Det kan också vara vård i livets slutskede. De palliativa patienterna är prioriterade. Att hjälpa någon att möta döden så lugnt och smärtfritt som möjligt hör till det viktigaste vi kan göra. Det är mycket givande.

– På morgonmötet stämmer vi av så att ingen får för mycket att göra, berättar Liza. Så äter vi frukost tillsammans, innan vi åker ut på våra uppdrag.

Liza har arbetat på Hagnäsgården i fyra år och trivs bra. Hennes kollega Emeli började i hemsjukvården för bara några månader sedan. Till skillnad från Liza har hon arbetat på sjukhus tidigare.

Sjuksköterskorna Emeli och Liza i hemsjukvården– Jämfört med att jobba på sjukhus är det mer självständigt arbete, konstaterar Emeli. Det blir långa transportsträckor i bilen. Men jag tycker det är skönt att köra. Bakom ratten hinner jag tänka på patienterna och på vad som behöver göras. Och det känns skönt att slippa gå på en avdelning hela dagarna. I akuta situationer finns det läkare vi kan kontakta. De utgår ifrån Hälsocentralen och gör hembesök.

– Jag är nog också en ensamvarg, säger Liza. Vårt jobb är väldigt självständigt. Om man inte har skinn på näsan från början, så skaffar man sig det. Vi måste ofta fatta viktiga beslut. Det är ett stort ansvar.

– Jag kom snabbt in i gruppen, berättar Emeli. Vi är ett fint gäng här, lite som en familj. Vi ställer verkligen upp för varandra.

Gemenskapen handlar inte bara om frukost, lunch och fika tillsammans. Sjuksköterskorna stöttar varandra när det gäller att lösa problem i arbetet. Att kunna rådgöra med kollegorna är en viktig trygghet.

Hemsjukvårdens uppdrag kommer från olika håll.

– Vårdguiden 1177 kan ringa och ge oss uppdraget att avgöra om en patient behöver komma till sjukhuset eller inte, berättar Liza. Det kan också vara en läkare som vill att vi gör en bedömning. Eller att hemtjänsten ringer till oss om ett problem. Den som åker ut måste då snabbt kunna avgöra vilken insats som behövs.

– Arbetsdagen kan ibland vara hektisk, säger Emeli. Men det är en verkligt skön känsla att ha löst problemen när dagen är slut. Det känns att man gör något viktigt.  

Sjuksköterskorna Liza och Emeli i hemsjukvårdenSjuksköterskorna i hemsjukvården är glada för sitt schema. De jobbar dagtid och bara var femte helg. Ovanligt bra för att vara inom vården.

– Det finns en del missuppfattningar om hemsjukvården, säger Liza. Somliga tror att vi bara åker runt och delar ut dosetter med medicin. Jag hade själv fördomar innan jag kom hit.

Liza började som outbildad timvikarie inom omsorgen, då hon blivit arbetslös i samband med nedskärningar på Saab Barracuda.

– Jag visste att det fanns jobb i vården och började läsa till sjuksköterska på distans, berättar hon. De som går sjuksköterskeprogrammet i Västervik får praktisera här på Hagnäsgården. Nu tycker jag det är kul att få vara handledare. Jag har ju själv varit praktikant. Studenterna har med sig ny kunskap, så det är utvecklande för oss också.

Emeli blev intresserad av vårdyrket redan som liten, när hon själv var patient och led av magproblem. Den positiva kontakten med vården gjorde att hon bestämde sig för att bli sjuksköterska. Hon ville hjälpa andra som hon själv fått hjälp.

– Vi försöker se allt från patientens perspektiv, säger Emeli. När det gäller palliativ vård, handlar det ofta om smärtlindring. Och närvaro. Det är något jag brinner för, att de som ligger för döden får ha det så bra som möjligt under sin sista tid i livet.

Fördelar med att jobba inom hemsjukvården

  • Självständigt arbete med frihet under ansvar. Får själv planera sin dag.
  • Varierande patientgrupper; olika åldrar, diagnoser och behov. Ingen dag är den andra lik.
  • Bra gemenskap och stimulerande att jobba i team.
  • Utbildningsenheten i Gamleby ger inspiration och ny kunskap via studenterna.
  • Personlig utveckling. Positiv energi tillbaka från patienter.

Är du också intresserad av att jobba inom hemsjukvården?

Sök våra lediga tjänster här!

Sidan senast granskad den 1 mars 2017