Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Nu förvandlar vi almar i Stadsparken till lekfulla trädskulpturer

2023-04-20

Välkommen in i svamphuset, hälsa på herr och fru larv och sitt upp på nyckelpigan. Med start på lördag 22 april kommer motorsågskonstnären Åke Harrström förvandla tre almar i Stadsparkens generationspark till trädskulpturer.

Under vintern har trädkronorna till tre stora almar intill generationsparken tagits ner då dom har drabbats av almsjuka och därför utgjorde en stor risk på platsen. Men inget ont som inte för något gott med sig. Den nedre delen av trädens stam har sparats för att istället bli lekfulla trädskulpturer.

Jag har tidigare blivit inspirerad av skulpterade träd i andra städer. När vi upptäckte att almarna var sjuka och inte kunde stå kvar så föddes idéen med att spara stammen och göra något roligt med den. Trädskulpturerna passar väldigt bra på en lekplats som lekfulla inslag som lockar fram fantasi och uppmuntrar till lek, berättar kommunens landskapsarkitekt Sofia Hjertqvist.

På lördag 22 april vid klockan nio startar motorsågskonstnären Åke Harrström sitt arbete med att förvandla den första stammen som står intill linbanan till ett svamphus. När trädskulpturen är färdig ska barnen kunna gå in i svamphuset och klättra på hattar till svampar som sticker upp från marken. 

Det ska bli spännande och roligt att se när Åke skapar skulpturerna. Den som är nyfiken är varmt välkommen att komma förbi under helgen och se på under tiden skulpturen växer fram, säger Sofia.

Ett mindre område kring stammen intill linbanan kommer vara avstängd från fredag 21 april till måndag 23 april. Övriga delar av generationsparken är öppen som vanligt och både barn och vuxna är varmt välkommen att umgås i parken och titta på när den första trädskulpturen växer fram.