Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kommunens högstadieelever gör riksdagsbesök i Stockholm

2022-12-07

Med ökad oro i omvärlden, påtryckningar och olika desinformationskampanjer ser vi att samhällskunskap blir allt viktigare för skolan. Kommunen gör nu en extra satsning för demokrati. Med ekonomiskt stöd av Tjustbygdens Sparbank bussas ungdomarna till Stockholm för att besöka såväl Riksdagen som Riksdagens Demokrativerkstad. 

- För Västerviks kommuns elever är det här en unik möjlighet, säger Ewa Myhrén grundskolechef. Det demokratiska uppdraget i grundskolan är kanske viktigare än någonsin och det blir på ett helt annat sätt att få uppleva det demokratiska systemet på plats.

I Demokrativerkstaden kan högstadieelever inta rollen som ledamöter i riksdagen. Med stöd av en pekplatta samlar de information, förhandlar med varandra och kommer fram till beslut för att lösa sitt uppdrag som folkvalda.

- Förhoppningsvis får fler upp ögonen för vår demokrati och några kanske blir inspirerade att börjar fundera över egna framtida engagemang, menar Ewa Myhrén

Inom ramen för satsningen så står Tjustbygdens Sparbank för en dagsresa med buss, och för mat under dagen.

- Går du i skola i Stockholm så finns Demokrativerkstan bara en tunnelbaneresa bort. Avståndet från Västervik gör att våra skolklasser inte har den möjligheten, säger Lotti Jilsmo på Tjustbygdens Sparbank. Där känner vi att vi kan bidra som möjliggörare.

Varje högstadieskola gör sin egen planering om när de vill och kan åka, samt vilka klasser som åker. Projektet pågår under en längre tid och de första studieresorna förväntas komma iväg redan under våren. Information kommer att skickas ut med veckobrev till vårdnadshavarna när det blir aktuellt.

Sidan senast granskad den 7 december 2022