Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Kontakta oss

Västerviks Gymnasium

Östersjövägen 6
593 32 Västervik
Tfn 0490-25 43 00
gymnasiet@vastervik.se

Här finns de flesta program som BA, EE, EK, HA, HV finsnickeri, HV frisör, IN, IM, NA, SA och VO samt största delen av Gymnasiesärskolan. Här har större delen av lärar-, administrations- och ledningspersonalen sina arbetsplatser.

SaXcess - Frisör och Shop

- Östersjövägen 6
Bokning, Tfn: 0490-25 42 65

RL-programmets Resturang (fd Saluhallen)

- Östersjövägen 6
Tfn 0490-25 42 28
Här hittar man RL-programmet och gymnasiesärskolans program för Hotell, restaurang och bageri.

 

Ansvarig förvaltning

Barn- och utbildningsförvaltningen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

barn.utbildning@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Barn- och utbildningsnämnden
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

barn.utbildning@vastervik.se

Kontakt

Utbildningsguiden

Vänder sig i huvudsak till dig som är elev, vårdnadshavare eller studie- och yrkesvägledare. 
Här hittar du information och verktyg för att underlätta val av skola och utbildning. Här finns en beskrivning av skolsystemet och de olika delarna, fakta om skolval och tips och råd om vad du kan tänka på inför ett val av utbildning och skola. Informationen finns på  olika språk.Utbildningsguiden.skolverket.se

 

Kommunala vuxenutbildningen

Komvux Västervik
Här finns det bland annat möjlighet att läsa gymnasiekurser för att få gymnasieexamen eller på annat sätt komplettera sina betyg. OBS! Du kan ansöka till Komvux direkt efter gymnasiet om du har slutfört ett nationellt gymnasieprogram (gymnasieexamen eller studiebevis) annars kan du inte börja förrän höstterminen det år du fyller 20. Om du gått gymnasiesärskolan kan du söka till särskild utbildning för vuxna, Särvux, om du är över 20 år. Ansökan sker alltid i den kommun där du är folkbokförd. 

 

Folkhögskola

Folkhögskola.nu 
En samlad sajt för alla Sveriges Folkhögskolor. En studieform där man kan läsa på grundskole-, gymnasie- och eftergymnasial nivå, även kortare kurser. Utmärkande är att man jobbar mer individanpassat. Varje skola har en egen profil vilket speglar skolans ideologi, vilka ämnen och målgrupper skolan har. En del skolor har internat.

Folkhögskola i Västerviks kommun: Gamleby Folkhögskola

 

Yrkeshögskola

Yrkeshogskolan.se 
YH-utbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. De ska matcha arbetslivets behov, är eftergymnasiala och oftast 1-3 år långa och alla har lärande i arbete,
LIA-perioder, där du utbildas ute på en arbetsplats. Varje skola sköter antagningen till sina utbildningar.

YrkeshögskoleGUIDEN – yhgudien.se, information om yrkeshögskoleutbildningar med mera.  

 

Högskola/Universitet

En studieform där man kan skaffa sig olika typer av examina på akademisk nivå. Du kan läsa ett helt program eller kurser, antagning både höst och vår, även sommarkurser. Studietakt kan vara helfart, halvfart eller kvartsfart. Du väljer att läsa på plats (campusförlagd) eller på distans.

Studera.nu
Här finns det mesta du behöver veta om högskoleutbildning från grundnivå upp till forskarnivå. Här finns också info om högskoleprovet, studentliv och utlandsstudier. I tjänsten ”Jämför utbildning” kan du söka bland alla kurser och program på högskolenivå i Sverige.

Antagning.se
Är webbplatsen där du anmäler dig till utbildningar (program eller kurser) vid Sveriges högskolor och universitet. På webbplatsen får du stöd hela vägen från att söka fram utbildningar till att göra en anmälan.

Högskola i Västerviks kommun: Campus Västervik, erbjuder högskoleutbildningar, program på campus eller distans och flera fristående kurser. Även yrkeshögskoleutbildningar. 

Högskoleprovet 
Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskola/universitet. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar. Provet skrivs två gånger om året.

Universitets- och högskolerådet, UHR – samordnar antagningen till högskolan, förmedla internationella utbyten, kompetensutveckling och praktik utomlands, bedöma utländska utbildningar, arbeta för en breddad rekrytering och motverka diskrimineringen inom högskolan med mera. 

Antagningsstatistik - Här kan du söka fram antalet sökande, antalet antagna och antagningspoäng för utbildningar på universitet och högskolor, från UHR.se

Räkna ut ditt meritvärde  - Räkna själv eller ta hjälp av Räknehjälpen, från Antagning.se

Räkna ut ditt snittbetyg - för dig som började gymnasiet hösten 2011 eller senare, från Studentum.se.
 

Studieekonomi

CSN.se
CSN arbetar med att besluta om och betala ut det svenska studiestödet, det vill säga bidrag och lån till dem som studerar i Sverige och utomlands. De hanterar också återbetalningen av lånen.

Försäkringskassan
Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång är pengar du kan få om du behöver längre tid på dig att bli klar med skolan på grund av en funktionsnedsättning. 

 

Yrken 

Yrke och framtid, 350 yrkesbeskrivningar och 200 yrkesprognoser, intressetest och guider med mera, "Yrkesguiden" finns även som app.

Utbildningsinfo
Läs om en mängd olika yrken. I många fall finns det även filmer och intervjuer. Se vad du kan arbeta med efter gymnasieskolans yrkesutbildningar. Få tips om yrken som liknar det du är intresserad av.

SACO
Yrken A-Ö, läs om 150 högskoleyrken, vad man jobbar med, hur man utbildar sig samt vad man tjänar och hur arbetsmarknaden ser ut.

YRMIS.se,
I korta filmer beskriver unga förebilder olika yrken och arbetsgivare berättar om vad deras arbetsplats har att erbjuda och efterfrågar.  

 

Söka jobb

Arbetsförmedlingen – platsbanken, jobbannonser i Sverige och utlandet, finns även som appar, ”Platsbanken” och ”Sommarjobba”.

Rekryteringsmässor, inför sommarjobb eller för vissa branscher, håll utkik i medierna.

Företagens och organisationers egna hemsidor – finns ofta en länk till ”Vill du jobba hos oss?” eller liknande.

Genom sociala medier – Linkedin, Facebook, Twitter med flera.

Via bemanningsföretag som Adecco, Lernia, Montico, Monera med flera.

"Arbete för ungdomar" - arbete, praktik, feriepraktik, Knutpunkten, ungdomsuppföljningen med mera via Västerviks Kommun.

 

Om anställningsvillkor 

Arbetsmiljöverket – ”Så får barn och ungdomar arbeta” 

LO - ung, Om anställningsbevis, semesterersättning, skatt och jämkning, lönebesked, arbetsintyg m.m.

 

Starta eget företag 

ALMI - Kalmar, Har du en idé om en produkt eller tjänst? Är du på väg att starta eller köpa ett företag? Eller driver du redan ett företag?

Arbetsförmedlingen - Starta och driv eget företag

Verksamt.se - Samlad service och information från flera myndigheter på samma plats. Allt för att göra det enklare för dig som driver eller vill starta företag. Här kan du också registrera ditt företag.

Västervik Framåt - Vastervikframat.se, Har du en företagsidé? Vi hjälper dig att komma igång.

 

Övriga sidor om studie- och yrkesvägledning, jobb, studier, skolor, utlandet, volontär, au-pair, branschinformation med mera. 

Allastudier.se - guide till studier på olika nivåer, inspiration, råd, guider samt fakta för att hjälpa blivande utbildningsdeltagare att lättare ta ett beslut.

Fråga SYV.se - På FrågaSYV.se får du svar på dina frågor om utbildning, jobb, skola och allt möjligt annat som rör studie- och yrkesvägledning. Alla frågor besvaras av riktiga studie- och yrkesvägledare. Du kan söka bland befintliga frågor eller ställa en helt egen fråga genom att bli medlem.

GymnasieGuiden.se - information om utbildnings- och yrkesval för unga människor.

Saco.se/studieval – Tips och råd mm kring yrken och studieval på högskolenivå, ger ut skriften ”Välja yrke” om akademiska yrken och högskoleutbildning

Studentum.se - Hitta, jämföra och välja utbildning. Läs recensioner av skolor och utbildningar gjorda av tidigare utbildningsdeltagare.

Studeravidare.se - Hitta högskolor, universitet, utbildningar, program och kurser för blivande och nuvarande studenter. Öva på högskoleprovet genom interaktiva prov.

SYV.nu – tips, information och inspiration för skolans studie- och yrkesvägledning. 

Syvonline.se - informations- och resursplattform för alla som arbetar med studie- och yrkesvägledning. Webbplatsen utgår ifrån skolans styrdokument och de Allmänna Råden för studie- och yrkesvägledning (Skolverket 2013).

WorldSkills Sweden – har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning.  

Sparbanksstiftelsens Ungdomsstipendium
Stipendiet är avsett för utveckling, det kan exempelvis vara utbildningar, träningsläger eller praktik. Öppet för dig mellan 15-23 år som är, eller varit, folkbokförd i Västerviks kommun.
Ansök om upp till 25 000 kronor.
tjustbanken.se/sparbanksstiftelsen/ungdomsstipendium.html

 

Sidan senast granskad den 10 september 2020
Innehållsansvarig: Jöregn Jonsson

Kontakta oss

Västerviks Gymnasium

Östersjövägen 6
593 32 Västervik
Tfn 0490-25 43 00
gymnasiet@vastervik.se

Här finns de flesta program som BA, EE, EK, HA, HV finsnickeri, HV frisör, IN, IM, NA, SA och VO samt största delen av Gymnasiesärskolan. Här har större delen av lärar-, administrations- och ledningspersonalen sina arbetsplatser.

SaXcess - Frisör och Shop

- Östersjövägen 6
Bokning, Tfn: 0490-25 42 65

RL-programmets Resturang (fd Saluhallen)

- Östersjövägen 6
Tfn 0490-25 42 28
Här hittar man RL-programmet och gymnasiesärskolans program för Hotell, restaurang och bageri.

 

Ansvarig förvaltning

Barn- och utbildningsförvaltningen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

barn.utbildning@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Barn- och utbildningsnämnden
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

barn.utbildning@vastervik.se

Kontakt