Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Lanserar tjänst för spontansport

2023-05-22

Sportprylar i låneskåp lanseras i ny satsning för folkhälsa

Lagom till sommaren lanserar kommunen en ny tjänst, Piffl, där man med en mobilapp kan låna bollar, kubb, frisbee och annan sport- och fritidsutrustning ur ett lila skåp placerat på 10 utvalda grönytor i kommunen. Det är en ny innovativ satsning för folkhälsa som förväntas skapa incitament för ökad rörelse i kommunen.

- Nu kommer man kunna hitta på fler kul grejer utomhus, säger Christian Svensson som jobbar med folkhälsa inom kommunen. Vi ska fylla skåpen med olika prylar som anpassas till de olika platserna. I Stadsparken vid lekplatsen kan man bland annat låna kubbspel, hink och spade och boulset. Vid Alvikens discgolfbana går det att låna frisbees. Tanken är att det ska finnas något kul för så många som möjligt. Det är gratis, så länge man lämnar tillbaka sakerna. Annars får man en straffavgift.

Hur går det till?

Man behöver ladda ner en app som heter PIFFL och registrera sig, men när man gjort detta håller appen rätt på vad man lånat och att man lämnat tillbaka det man lånat. Piffl är en delningsplattform för sport och fritid som ger tillgång till aktiviteter vid städers näridrottsplatser och aktivitetsytor. Genom Piffls app får man tillgång till de utplacerade lila aktivitetsboxarna fyllda med sporter, utomhusspel och träningsredskap. I appen finns även en aktivitetskarta med utmarkerade platser där man kan utöva aktiv fritid. Exempelvis kan man hitta sitt närmaste utegym eller se vart fotbolls- och basketplaner finns. Piffl finns nu på över 30 orter i Sverige.

Projekt för ökad folkhälsa

Christian Svensson som är initiativtagare till projektet i Västerviks kommun är glad över projektet:

- Vi behöver alla ut och röra på oss mer, inte minst barn och unga som i allt större utsträckning sitter hemma framför skärmar och telefoner. Med den här tjänsten tror vi att unga kan få ökad motivation att ses ute och när man väl är ute kan man stanna längre och röra på sig lite extra. Men det är inte bara riktat till barn och unga, menar Christian Svensson. Alla kan ha kul med en boll och det finns även spel och t ex boule som kan attrahera äldre generationer.

Du kommer att hitta de lila Piffle-skåpen på följande platser till att börja med:

·         Karstorp, omnigym

·         Markör, Terra nova

·         Ludvigborgsskolan

·         Stadsparken

·         Breviksalpen, Långrevet

·         Alvikens Discgolfbana

·         Grund- och högstadieskola, Ankarsrums 

·         Enebergsfältet, Gamleby.

·         Västerviks gymnasium

·         Östra ringskolan, Gamleby

Den 24; e maj ska vi inviga två av boxarna. Under förmiddagen kommer vi att testa aktiviteterna vid markör tillsammans med en förskoleklass och ett gäng som brukar delta på IT- caféerna som drivs i kommunens regi. På eftermiddagen är det ungefär samma upplägg vid aktivitetsboxen i Ankarsrum där ungdomarna på fritidsgården och ett gäng pensionärer är inbjudna.