
FN:s globala hållbarhetsmål balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
På FN:s toppmöte hösten 2015 beslutade världens ledare om 17 mål för hållbarhet. För att uppnå målen krävs ett helhetsgrepp. Det behövs ett engagemang på alla nivåer i samhället. Det lokala arbetet är särskilt viktigt.
Nyckeln till framgång är att se till att livskvalitet, miljö och ekonomi hänger ihop. Målen har fokus på internationellt samarbete för fred och säkerhet. De bygger på en hållbar tillväxt som håller sig inom planetens gränser.
I korthet handlar det om:
- Att utrota extrem fattigdom.
- Att minska ojämlikhet och orättvisor.
- Att lösa klimatkrisen.
Utmaningarna i hållbarhetsarbetet är till stor del globala, men lösningarna oftast lokala. För Västerviks kommun innebär detta att arbeta lokalt med ett helhetsperspektiv på samhällsutvecklingen. Kommunens Hållbarhetsbokslut för 2018 beskriver indikatorer med utgångspunkt från Agenda 2030. Ett annat exempel är arbetet med den fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Gamleby där en hållbarhetskonsekvensbeskrivning genomfördes utifrån ett Agenda 2030-perspektiv.
Läs mer om de Globala målen i Hållbarhetsbokslutet för 2018 och på FN:s hemsida.
I oktober 2020 gjorde SCB en statistisk lägesbild av genomförandet av Agenda 2030 i Sverige. Utgångspunkten är utsatta gruppers sårbarhet i samhället.
Glokala Sverige
Från årsskiftet 2021 ingår Västerviks kommun i samverkansprojektet Glokala Sverige som handlar om att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i Sveriges kommuner och regioner.
Glokala Sverige är ett utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, med stöd av Sida.
Glokala Sverige stärker hållbarhetsarbetet i Västerviks kommun
2021-01-18
Västerviks kommun är en av de 37 kommuner och regioner som inför 2021 har antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det nationella projektet handlar om ...
Glokala Sverige stärker hållbarhetsarbetet i Västerviks kommun
Sidan senast granskad den 13 januari 2021
Innehållsansvarig: Gun Lindberg