Hoppa över navigering [snabbkommando alt S] Webbplatsinformation [snabbkommando alt 0] Startsida [snabbkommando alt 1] Nyhetssida [snabbkommando alt 2] Sökfunktion [snabbkommando alt 4] Vanliga frågor [snabbkommando alt 5] Hjälpsida [snabbkommando alt 6] Kontakta oss [snabbkommando alt 7]
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Pressmeddelande: Ny vinteromgång av friluftssatsningen Hittaut tack vare stort ideellt arbete från lokala krafter och orienteringsklubbar

2020-12-01

Med start 1 december och fram till 6 januari 2021 kommer det att finnas totalt 50 stycken checkpoints i friluftssatsningen Hittaut Västervik Vinter fördelade på orterna Gunnebo, Ankarsrum, Gamleby och Västervik. Satsningen har möjliggjorts av att ett gediget arbete lades ner vid lanseringen av tidigare sommaromgångar av Hittaut Västervik och inte minst genom ett stort ideellt arbete från de fyra lokala orienteringsklubbarna Ankarsrums OK, Gunnebo OK, Gamleby OK och Västerviks OK.

I ett samarbete mellan Västerviks kommun, Gamleby OK, Ankarsrums OK, Gunnebo OK samt Västerviks OK där stora ideella insatser från den lokala Hittaut-organisationen den senaste veckan har gjort detta möjligt att få till. Västerviks OK har arrangerat Hittaut under tre säsonger tidigare och har inför 2021 bjudit in de övriga tre föreningar i kommunen för att bredda arrangemanget.

Denna vinterversion av Hittaut blir första steget för det utökade hittatutsamarbetet i kommunen. Vi hoppas kommuninvånarna är på tårna redan idag när checkpointsen släpps, säger Jakob Lööf projektledare för Hittaut Västervik, som fortsätter:
På grund av den korta förberedelsetiden hinner vi inte skicka ut kartor till alla hushåll i kommunen. Dock kommer det finnas kartor att hämta vid mataffärer på respektive ort, samt vid turistbyrån i Västervik. Det går också att själv skriva ut samtliga kartor från Hittaut.se, fortsätter Jakob.

För att inspirera kommunens barn och unga att ta sig ut och leta lite checkpoints, kanske som ett alternativ till ”Pokémon go”, kommer färdigutskrivna kartor distribueras till kommunens alla skolor. Tanken är detta både kan användas i undervisningen och att eleverna ska få med sig kartan hem så de kan inspirera sina föräldrar att också hitta Hittaut.

Oavsett om du är nybörjare eller har deltagit tidigare är det enkelt att komma att sätta igång med Hittaut, säger Christian Svensson, folkhälso- och klimatplanerare på Västerviks kommun, som fortsätter:
Årets julfirande i Västervik kommer inte bli som vanligt med tanke på rådande läge med Covid-19. Smittan begränsar oss när det gäller att resa och umgås på vanliga sätt. Under sommaren såg vi hur intresset för friluftsliv i olika former fullkomligt exploderade då det inte riskerar att skapa smittspridning på samma sätt som andra motionsformer.

När idén kom upp om att skapa något i anknytning till de föregående årens sommarsuccé med Hittaut Västervik, så såg vi det som en kanonidé där vi även slår ett slag för folkhälsan, säger Christian Svensson vidare.
Västerviks kommun är oerhört tacksamma att det har gått så snabbt att färdigställa denna vinterversion av Hittaut som bygger på god samverkan mellan Västerviks kommun och orienteringsklubbarna i Tjust. Vi ser mycket positivt på att det skapas aktiviteter som ändå går att genomföra med tanke på de restriktioner som råder just nu, säger Christian och fortsätter:
Du som tar minst en checkpoint under perioden är dessutom med i utlottningen av fina presentkort som kan användas inom handeln i Västervik.

Sommarversionen av Hittaut har erbjudits på många platser i Sverige, men denna vinterutgåva är betydligt mer unik. Utöver Västervik är det bara Hässleholm och Katrineholm som kan erbjuda denna friskvårdsinsats i den här mörka årstiden.

Detta är ju ett ypperligt tillfälle som kan motivera till lite rörelse under julen mellan grönkålen och grisfötterna, säger Christian Svensson.
Avslutningsvis är ju denna aktivitet en bra smygstart på 2021 – Friluftslivets År - där friluftsliv kommer vara i fokus, avslutar Christian Svensson på Västerviks kommun och bollar vidare till Jakob Lööf som får sista ordet:

Vi får ju se om det blir någon hård vinter med mycket snö, men än så länge är det ju väldigt fint att ta sig ut och leta checkpoints. Lycka till! säger Jakob Lööf avslutande.

Fakta: Vad är Hittaut?

Hittaut är Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning som riktar sig till allmänheten. Hittaut är en populär form av fysisk aktivitet där du med hjälp av karta letar checkpoints i din omgivning. Projekten startade 2008 och finns 2020 på 57 orter runt om i landet. Hittaut är gratis för deltagaren och drivs ideellt av den lokala orienteringsklubben och möjliggörs tack vare stöd från samarbetspartners.

När deltagaren hittar en checkpoint kan denna registreras via appen eller på hemsidan för Hittaut. På hemsidan finns en topplista där man kan se vem som har registrerat flest checkpoint. Detta skapar ett tävlingsmoment som många deltagare uppskattar.

Varje registrerad checkpoint ger en lott i den vinstdragning som genomförs då denna vinteromgång är över.