Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Pressmeddelande 2021-09-24: Kuststädarutmaningen är avslutad för 2021 – här är resultatet

2021-09-24

I lördags 18 september utmanade Kalmar läns kustkommuner varandra i att avgöra vilken kommun som kunde få ihop mest skräp från respektive kommun. Deltagarna plockade skräp och lade in antalet säckar i Ren Ostkustkartan och nu har vi ett resultat: Kommunen med mest ihopsamlat skräp är Mörbylånga kommun, där tolv stora sopsäckar registrerats i kartan under några timmar på lördagen. Stort grattis till länskollegorna på södra Öland!

Bakom utmaningen står ett kommunnätverk med en gemensam karttjänst kallad Ren Ostkust (tidigare kallades samma tjänst Strandstädarkartan) som har finansiering från Naturvårdsverket. Västerviks kommun samlade ihop totalt åtta stora säckar.

Övriga deltagare i kommunutmaningen var Kalmar kommun, Torsås kommun, Mönsterås kommun, Borgholm kommun och Oskarshamns kommun. Evenemanget hölls på internationella World Cleanup Day och på Håll Sverige Rent-dagen 18 september för att uppmärksamma nedskräpningsproblematiken och få fler att få upp ögonen för frivillig skräpstädning i vår natur.

Nytt för i år är att vi använde Ren Ostkustkartan för att räkna ut vilken kommun som samlat ihop mest, säger naturums hållbarhetspedagog Frida Solli. Hon fortsätter:
Om Ren Ostkustkartan används får vi samtidigt ett smidigt sätt att se hur mycket skräp som plockats över tid. Tack vare kartan, som också finns som app i mobiltelefonen, får vi bra statistik på hur mycket skräp som plockas frivilligt av våra kommuninvånare. Vi hoppas på ett fortsatt engagemang från våra kommuninvånare även andra dagar. Vi vill tacka alla som deltagit. Allt upplockat skräp räknas!

Ren Ostkustkartan och -appen möjliggör för alla att notera vart man städat, lägga in en offentlig planerad städinsats och rapportera in platser med städbehov. Karttjänsten är etablerad på Västkusten sedan flera år tillbaka, från 2018 även i Östersjöområdet. Nytt för 2021 är att appen ”Ren Ostkust” går att ladda ner i appbutikerna för iPhone och android.

Sidan senast granskad den 24 september 2021